Lajosmizse

2023.08.24. 11:53

Vádemelés: a mozgó járműből ugrott ki a migránsokkal zsúfolt furgont vezető embercsempész – videóval

Minősített embercsempészés és közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség azzal a román férfival szemben, aki azért, hogy a rendőrök elől elmeneküljön, a forgalommal szemben hajtott fel az M5-ös autópályára, majd a mozgó járműből a lehajtó sávban kiugrott. Az irányítás nélkül maradt furgon 17 emberrel a rakterében, a forgalommal szemben begurult az autópályára - írja közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Horváth Péter

Forrás: ügyészség.hu

A vád szerint a férfi március 31-én 17 migránst vett fel kisteherautójával a szerb-magyar határ közelében azt, hogy átszállítsa őket Magyarországon. Budapest irányába indult velük az M5-ös autópályán, és Lajosmizse közelében a rendőrök meg akarták állítani, ő azonban a rendőri jelzés ellenére sem állt meg, menekülni kezdett és nyomában a rendőrökkel lehajtott az autópályáról. A vádlott ezután megfordult és elindult a forgalommal szemben az autópályára. A férfi kiugrott a mozgó járműből, és megpróbált elfutni. Az irányítás nélkül maradt furgon, rakterében a 17 migránssal a forgalommal szemben begurult az autópályára és ott a szalagkorlátnak ütközve állt meg. Az ügyészség megállapítása szerint a manőverrel a vádlott nem csak migránsok, hanem az autópályán közlekedők életét és testi épségét is veszélyeztette. A balesetben nem sérült meg senki. 

Az ügyészség a vádiratban leírja, hogy a kisbusz rakterének térfogata a 17 személy számára rendkívül szűk volt, rosszul szellőzött, ott sem ülések, sem biztonsági övek nem voltak, emiatt a szállítás a migránsoknak jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt.

Az vádhatóság a férfit a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja. Ezért végrehajtandó szabadságvesztést és kiutasítást indítványoz.  Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában