Határvédelem

2023.08.12. 08:36

Tizennégy határsértőt tartóztattak fel Balotaszálláson

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 365 határsértőt tartóztattak fel és 237 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 15 esetben összesen 325 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Szeged-Gyálarét és Zákányszék közigazgatási területén.

A rendőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 3 esetben 18 határsértőt tartóztattak fel  Kapuvár, Győr és Sopron közigazgatási területén.

A járőrök Komárom-Esztergom vármegyében 3 esetben 8 határsértőt tartóztattak fel Mocsa közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iraki, iráni, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Pénteken a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 10 esetben 237 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén pénteken tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalom közigazgatási területén, augusztus 11-én 7 óra 25 perckor járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy magyar honosságú személygépkocsit, amelyet egy georgiai állampolgár vezetett. Az intézkedés megkezdése előtt a jármű nekiütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsinak. A baleset során személyi sérülés nem történt, a jármű vezetője a gépjárműből kiugrott és futva elhagyta a helyszínt, később a helyszín közelében őt elfogták. A járműben utasként 7 fő, magát török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A rendőrök augusztus 11-én 9 óra 15 perckor Győrben ellenőriztek egy magyar honosságú személygépkocsit, melyet egy moldovai férfi vezetett. A járműben 10 fő magukat török állampolgárnak valló férfi és gyermek utazott.

Ásotthalom külterületén a rendőrök pénteken 9 óra 15 perckor ellenőriztek egy norvég honosságú személygépkocsit, amelyet egy georgiai férfi vezetett. A járműben 14 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján a járőrök az M1-ös Autópályán  Mocsa külterületén pénteken 14 óra 15 perckor ellenőriztek egy ukrán férfi által vezetett, lengyel honosságú gépkocsit. A járműben 8 fő, magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Mórahalom közigazgatási területén, augusztus 11-én 20 órakor járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy magyar honosságú tehergépkocsit, amelyet egy moldáviai állampolgár vezetett. A jármű a rendőri jelzésre nem állt meg, továbbhajtott, majd az útról lesodródott és egy lakóház előtt a gázvezetéket megrongálva állt meg. A baleset során a járműben utasként tartózkodó 21 fő, magát szír állampolgárnak valló személy közül többen megsérültek, őket ellátásra kórházba szállították.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában