Határvédelem

2023.08.24. 08:33

Tizennégy határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán összesen 545 határsértőt tartóztattak fel és 205 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 16 esetben összesen 469 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén – írja a police.hu.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Hercegszántó és Kecskemét Kiskunhalas közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 25 határsértőt tartóztattak fel Mosonmagyaróvár közigazgatási területén.

A rendőrök Mocsa közigazgatási területén 27, Parassapusztán 7, Üllőn 3 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, egyiptomi, etióp, iraki, koszovói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 7 esetben összesen 205 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 8 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Az osztrák-magyar súlyponti ellenőrzésben résztvevő egyenruhások a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján ellenőrzés alá akartak vonni Mosonmagyaróvár közigazgatási területén, az M1-es autópálya 162. kilométerében, szerdán 0 óra 25 perckor egy lengyel honosságú tehergépkocsit.  A jármű vezetője, valamint 20 éves román állampolgárságú társa a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyva megpróbált elmenekülni a helyszínről, mely során a sofőr az osztrák kollégák, megkülönböztető jelzést használó szolgálati személygépkocsijának ütközött, majd a vízelvezető árokba hajtott.  A baleset során személyi sérülés nem történt. A jármű vezetője a baleset után futva elmenekült a helyszínről, felkutatása jelenleg is folyamatban van, társával szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult. A tehergépkocsiban 9, magát török és 13, magát iraki állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A járőrök szerdán 1 óra 10 perckor, Makó térségében az M43-as autópálya 31. kilométerében ellenőrzés alá vontak egy román honosságú nyerges vontatót, amit egy román férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül, 5 magát srí-lankai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában