Határvédelem

2023.08.20. 08:36

A rendőrök negyvenöt illegális migránst tartóztattak fel Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 490 határsértőt tartóztattak fel és 419 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 4 esetben összesen 45 határsértőt tartóztattak fel Csengele, Kelebia és Kiskunhalas közigazgatási területén számolt be a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 15 esetben összesen 413 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Ruzsa közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 32 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom és Győr közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, mongol, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szombaton a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 19 esetben összesen 419 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén szombaton embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök Hegyeshalom közigazgatási területén, az M1-es autópálya 171. kilométerében, 2023. augusztus 19-én 0 óra 40 perckor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit, amit egy török férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 16, magát szír és 13, magát marokkói állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

A járőrök 2023. augusztus 19-én 14 óra 20 perckor, Csengele térségében az M5-ös autópálya 125. kilométerében ellenőrzés alá akartak vonni egy lengyel honosságú személygépkocsit.  A jármű 37 éves georgiai vezetője a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyva megpróbált elmenekülni a helyszínről, mely során a jármű vezetője Kiskunfélegyháza térségében az 5402-es számú úton elvesztette uralmát a gépjármű irányítása felett és felborult.  A baleset során személyi sérülés nem történt. A személygépkocsiban a sofőrön kívül 6 személy utazott, akik magukat afgán állampolgárnak vallották.

Ásotthalom közigazgatási területén szombaton 16 óra 50 perckor az 55-ös számú főúton a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy georgiai férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 8, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában