Határvédelem

2023.06.04. 07:43

Tíz határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 235 határsértőt tartóztattak fel és 202 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 10 határsértőt tartóztattak fel Bácsszentgyörgy és Kelebia  közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 11 esetben összesen 217 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szombaton a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 9 esetben 202 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén szombaton embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalom közigazgatási területén a járőrök június 3-án 7 óra 40 perckor ellenőriztek egy ukrán honosságú személygépkocsit, melyet egy ukrán férfi vezetett, társa egy magyar állampolgár volt. A gépkocsiban 12 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek tartózkodott utasként.

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel és segítőjével szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!