Határvédelem

2023.05.21. 08:25

Mélykúton is intézkedtek a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 329 határsértőt tartóztattak fel és 165 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 8 határsértőt tartóztattak fel, Kelebia és Mélykút közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 12 esetben összesen 313 határsértőt tartóztattak fel, Ásotthalom, Csanádpalota, Kistelek, Mórahalom és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

A rendőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 2 határsértőt tartóztattak fel, Győr közigazgatási területén, Vas vármegyében pedig 6 határsértőt, Szombathely közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében, 1 esetben összes 7 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 7 esetben összesen 158 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 2 embert fogtak el, embercsempészése miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Szombathely közigazgatási területén, a 87-es számú főúton, szombaton 1 óra 25 perckor a járőrök egy osztrák honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy osztrák férfi vezetett, mellette pedig egy magyar állampolgárságú személy ült. A járműben- rajtuk kívül – 6 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök szombaton 17 óra 05 perckor Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak moldovai állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 12 magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában