Határvédelem

2023.05.19. 09:40

Lajosmizsén és Kunbaján is tartóztattak fel migránsokat a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 164 határsértőt tartóztattak fel és 185 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 3 esetben 14 határsértőt tartóztattak fel Lajosmizse és Kunbaja közigazgatási területén – közölte rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 11 esetben összesen 130 határsértőt tartóztattak fel, Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Szeged és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 2 esetben 2 határsértőt tartóztattak fel Rajka és Mosonszolnok közigazgatási területén.

A járőrök Veszprém vármegyében 1 esetben 18 határsértőt tartóztattak fel Márkó közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében 8 esetben a rendőrök összesen 185 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 17 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Embercsempészek

Domaszék közigazgatási területén a járőrök csütörtökön  22 óra 35 perckor intézkedés alá vontak egy román személygépkocsit, melyet egy román férfi vezetett. A gépkocsi megállását követőn, a járműből 5 fő utas kiugrott és elszaladt, a gépkocsi vezetője a helyszínen maradt. A terepkutatás eredményeképpen május 18-án 0 óra 5 perckor 4 fő pakisztáni és 1 fő afgán állampolgárt  tartóztattak fel, akik a jármű utasai voltak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök Márkó külterületén, csütörtökön  9 órakor ellenőrzés alá akartak vonni az egy  magyar személygépkocsit, amelynek vezetője a megállítás során elvesztette uralmát a gépkocsi irányítása felett és a szalagkorlátnak ütközött. A balesetben személyi sérülés nem történt. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a járműben 18 fő, magát  szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyerek utazott.

Ásotthalom külterületén a rendőrök csütörtökön 10 óra 30 perckor ellenőriztek vontak egy német mikorbuszt, melyet egy német férfi vezetett, utasa egy német állampolgárságú férfi volt. A gépkocsi rakterében 17 fő, magát szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában