Határvédelem

2023.05.09. 08:24

Kecskemét és Kelebia területén is intézkedtek a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 198 határsértőt tartóztattak fel és 219 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 17 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Hercegszántó és Kecskemét közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 155 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Röszke közigazgatási területén.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Sajópüspöki külterületén 8 fő, Győr-Moson-Sopron vármegyében, Nagycenk külterületén 5 fő, Várbalog külterületén 5 fő, Ágfalva külterületén 8 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, marokkói, albán, török és georgiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 3 esetben összesen 23 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 9 esetben összesen 196 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 3, tiltott határátlépés miatt 2, közokirat-hamisítás miatt 1 személy ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök hétfőn 7 óra 35 perckor Nagycenk közigazgatási területén ellenőriztek egy lett honosságú gépkocsit és annak lett állampolgárságú vezetőjét. Az autóban 5 fő, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök hétfőn 7 óra 30 perckor Albertkázmérpuszta közigazgatási területén ellenőriztek egy német honosságú gépkocsit és annak szerb állampolgárságú vezetőjét, valamint egy másik, az elsővel együtt haladó német honosságú gépkocsit. Az első gépkocsiból több személy Ausztria irányába elfutott, a csomagtartóban pedig egy fő, magát török és egy fő, magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  A második autóból a sofőr és ismeretlen számú személy elfutott. A rendőrök a közelben 2 fő, magukat török és egy fő, magát afgán állampolgárnak valló illegális migránst tartóztattak fel.  

A rendőrök hétfőn 19 óra 30 perckor Kecskemét közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. Az autóban 5 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában