Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

2023.05.30. 12:44

Bács-Kiskunban 6800 hektáron irtják ezen a héten a szúnyogokat

A héten 85 ezer hektárnyi területen, köztük Bács-Kiskun több településén is irtják a szúnyogokat a szakemberek – tájékoztatott a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Tapodi Kálmán

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Mint közölték: ez annál is inkább szükséges, mert az elmúlt időszakban a nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyésző-helyek jöttek létre. – A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás is segíti – tették hozzá a közleményben. 

A következő napokban a földön járműről permeteznek Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala vármegyében, a Duna mentén Komárom térségében, a főváros szúnyogártalommal érintett kerületeiben, a Csepel-sziget és környékének településein, valamint Dunaújváros, Baja és Mohács térségében.

–  A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett szigetközi településeken légi kémiai kezelések is lesznek – fűzte hozzá az OKF. A közlés szerint a szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogértalom csökkentése érdekében, azzal, hogy rendszeresen kiüríti a ház körül található vízzel telt edényeket, hordókat, játékokat. Ugyanis számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat.

Bács-Kiskunban május 30-án szúnyoggyérítést terveznek Tiszakécske, Apostag, Dunapataj, Dunavecse, Dunaszentbenedek, Géderlak, Harta, Ordas és Solt települések területén. Május 31-én; Szalkszentmárton, Tass, június 1-jén; Lakitelek, Tiszaalpár, Tiszaug. Dunaegyháza, Kunszentmiklós és Soltvadkert következik. Június 2-án; Baja, Csátalja, Dávod, Dunafalva, Nagybaracska, Szeremle és Hercegszántó térségében gyérítik a szúnyogokat. A négy nap során mintegy 6800 hektáron lesz szúnyogirtás. Mint közölték: az időpontok az időjárás függvényében változhatnak.

Mit tehet magánemberként, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében? 

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amelyben a következőket javasolják:

Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára. 

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, például gumiabroncsot, melyben a víz összegyűlhet.
  • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. Például a garázs, pince, akna, istálló nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!