Határvédelem

2023.05.25. 08:26

A rendőrök Bács-Kiskunban öt migránst akadályoztak meg a határ illegális átlépésében

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 264 határsértőt tartóztattak fel és 189 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök összesen 235 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Ásotthalom, Röszke, Szatymaz, Szeged és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén – derül ki a rendőrség összefoglalójából.

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Hegyeshalom külterületén 15 fő, Jánossomorja külterületén 4 fő; Pest vármegyében, Cegléden 2 fő; Veszprém vármegyében, Ajka külterületén 8 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, török, marokkói és albán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 5 migránst, Csongrád-Csanád vármegyében összesen 184 embert megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészek

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4, tiltott határátlépés miatt 14, közokirat hamisítás miatt egy személy ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök szerdán 2 óra 48 perckor Ajka közigazgatási területén ellenőriztek egy szlovák gépkocsit és annak szlovák állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 8  szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök szerdán 10 óra 10 perckor Hegyeshalom közigazgatási területén ellenőriztek egy litván gépkocsit és annak francia vezetőjét. A gépkocsiban 15 szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök szerdán 11 órakor Jánossomorja közigazgatási területén ellenőriztek egy ukrán honosságú gépkocsit és annak ukrán vezetőjét. A gépkocsiban 3 magukat török , és 1 magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök szerdán 16 óra 20 perckor Szeged közigazgatási területén ellenőriztek egy német gépkocsit és annak tanzániai vezetőjét. A gépkocsiban 15 szír illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában