Bűnügy

2023.02.02. 15:53

Vádemelés: az önkormányzattól sikkasztott Lakitelek korábbi polgármestere

Sikkasztás, csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy megyei nagyközség, információink szerint Lakitelek korábbi polgármesterével, Zobokiné Kiss Anitával szemben, aki a 2019-ig tartó működése alatt az önkormányzat házipénztárából a saját és a beosztottjai nevében összesen közel hárommillió forintot vett fel saját célra. Kihasználva azt, hogy dolgozói féltették állásukat, hamis pénztárbizonylatokat állíttatott ki velük. Azért, hogy utóbb ne kelljen elszámolnia a pénzzel, vissza nem térítendő támogatásokról gyártott hamis szerződéseket – tájékoztatott közleményében az ügyészség.

Horváth Péter

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A vádirat szerint egy Kecskemét környéki nagyközség polgármestereként dolgozott a nő 2019-ig, aki megkérte egy korábbi beosztottját, hogy vállalja el egy újonnan létrehozandó egyesület elnöki posztját. Ekkor közel másfél millió forint visszatérítendő támogatást helyezett kilátásba az egyesület részére. A vádlott valójában nem akarta létrehozni az egyesületet, célja kizárólag a támogatás összegének megszerzése volt. A polgármester ezután a beosztottja tudomása nélkül 2017 végén az önkormányzat házipénztárából a létre sem hozott egyesület nevében hamis támogatási szerződés alapján csaknem másfél millió forintot vett fel. Minderre akkor derült fény, amikor 2019-ben a település újonnan megválasztott polgármestere észlelte, hogy a támogatási összeget nem fizették vissza határidőben az önkormányzatnak. A vádlott ekkor egy visszadátumozott támogatási  szerződés módosításával  akarta igazolni az elszámolás elmaradását és a visszafizetés későbbi lejártát, de végül visszafizette a kicsalt összeget.

A vádlott emellett úgy vett fel rendszeresen előlegeket az önkormányzat házipénztárából, hogy azokról az állásukat féltő pénztárosaival és beosztottjaival hamis pénztárbizonylatokat íratott alá, azt a látszatot keltve, mintha a rajtuk szereplő összegeket ők vették volna fel. 

Mivel az előlegekkel 30 napon belül el kellett számolni, a vádlott visszafizetés és tényleges pénzmozgás nélkül újabb bizonylatokat íratott alá a beosztottjaival. A polgármester a 2017-től jogtalanul felvett összesen csaknem hárommillió forint előleggel nem tudott elszámolni, és utóbb valótlan tartalmú támogatási szerződésekkel igyekezett igazolni a hiányzó pénzt. Ezért rávette pénztárosát arra, hogy hamis bizonylatot állítson ki arról, kifizették a támogatást a kedvezményezetteknek. A vádlott utóbb a hiányzó összeget a mandátumának lejártát követően két részletben szintén visszafizette az önkormányzat házipénztárába.

Az ügyészség a nőt csalás és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint többrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, ezért felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz ellene. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság hoz döntést.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában