Határvédelem

2023.02.10. 07:53

Tizenegy határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 85 határsértőt tartóztattak fel és 76 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 1 esetben 11 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 4 esetben összesen 64 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom és Mórahalom közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 1 esetben 6 határsértőt tartóztattak fel Ócsa közigazgatási területén.

Budapest területén a rendőrök 1 esetben 4 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során palesztin, szír, szomáliai és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben, Csongrád-Csanád vármegyében 3 esetben a rendőrök összesen 76 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Cseh-magyar közös ellenőrzésben részt vevő rendőrök február 9-én 01 óra 25 perckor az 55-ös számú főúton, Mórahalom közigazgatási területén ellenőrizni akartak egy lengyel honosságú gépkocsit, amely azonban a rendőri jelzés ellenére nem állt meg. Az autót, egy georgiai állampolgár vezette, aki a járművével egy körforgalomban az úttestről lesodródott és az oldalára borulva állt meg. A sofőrt a helyszínen elfogták, a járműben utasként 8 fő szíriai férfi tartózkodott, akik közül a balesetben 1 fő könnyű sérülést szenvedett.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján, az M5-ös autópályán, Ócsa közigazgatási területén február 9-én 8 óra 58 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy német honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy osztrák férfit. A járműben 11 illegális migráns utazott, akik szír, tunéziai és szomáliai állampolgárnak vallották magukat.

Mindkét esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!