Bíróság

2023.02.10. 08:38

Légpuskával lőtt le egy védett madarat a tiszakécskei férfi

A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy tiszakécskei halnevelde drótkerítésébe beakadt nagy kócsagot légpuskával több lövéssel lelőtte.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

A vádirat szerint a helybéli férfi egy tiszakécskei halneveldében dolgozott. Azért, hogy a békákat elriaszthassa a halivadékoktól, munkájához egy légpuskát is kapott. 2022. május 31. napján a férfi észrevette, hogy a halneveldét körülvevő dróthálóba beakadt egy nagy kócsag. A madarat megpróbálta kiszabadítani, de mivel az nem sikerült, a nála lévő légpuskával az állat testére többször is rálőtt, amitől az elpusztult.

A férfi által lelőtt nagy kócsag fokozottan védett állat, annak természetvédelmi értékét a jogszabály 100.000 forintban határozza meg.

A madár lelövésével megszegte a természet védelméről szóló törvény rendelkezéseit, amelynek értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása.

Az ügyészség a férfit természetkárosítás bűntettével vádolja, ezért vele szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz.

A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában