Határvédelem

2023.02.08. 07:52

Két határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Kecskeméten

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden összesen 60 határsértőt tartóztattak fel és 7 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 1 esetben összesen 2 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét közigazgatási területén– írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 5 esetben összesen 56 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Szatymaz közigazgatási területén.    

Győr-Sopron megyében 1 és Pest megyében 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szomáliai és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 2 esetben 7 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Ásotthalom közigazgatási területén az 5509-es számú úton 2023. február 7-én 0 óra 45 perckor ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személygépkocsit, melyet egy cseh állampolgárságú nő vezetett. A gépkocsiban 7, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst szállított.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt nem fogtak el senkit, embercsempészés miatt 1, közokirat-hamisítás miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában