Határvédelem

2023.02.09. 10:49

Folytatódott az illegális migrációval szembeni mindennapos küzdelem határainkon

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán összesen 130 határsértőt tartóztattak fel és 91 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: policehu / illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 6 esetben összesen 106 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya és Öttömös közigazgatási területén – írja a police.hu.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Rajka és Nagycenk közigazgatási területén.

A rendőrök Szombathelyen 7, Nagybaracska közigazgatási területén 3 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, palesztin, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben összesen 3 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 5 esetben összesen 88 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján, Öttömös közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2023. február 8-án 02 óra 40 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személygépkocsit, amit egy orosz állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül 9, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltak, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök, 2023. február 8-án 11 óra 25 perckor, a 86-os számú főúton, Szombathely közigazgatási területén egy magyar honosságú személyépkocsit ellenőriztek, amelyet egy magyar állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 7, magát az ellenőrzés során afgán és török állampolgárnak valló személy utazott.

Balástya közigazgatási területén, az M5-ös autópályán 2023. február 8-án 21 óra 16 perckor a rendőrök egy bolgár honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 70 éves belarusz állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 4, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott.

Nagycenk közigazgatási területén 2023. február 8-án 21 óra 40 perckor a rendőrök egy magyar honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy belarusz állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 8, magukat afgán és török állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!