Bíróság

2023.02.03. 09:47

Elvágta a nyomás alatt álló gázcsövet, elítélték a kereki gondatlan szerelőt

A Kecskeméti Járásbíróság 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a 63 éves kerekegyházi férfit, aki átvágta a nyomás alatt álló gázcsövet, ami nagy robajjal belobbant és tűz ütött ki a lakásban.

baon.hu

A hőtől a berendezési tárgyak elszíneződtek, a csillár leszakadt, a konyhaablak meggyulladt

Forrás: ugyeszseg.hu

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a gázszerelőként dolgozó kerekegyházi férfi 2019 szeptemberében egy kecskeméti társasházi lakásban, műszaki tervek alapján a korábbi, kéménybe kötött gázkészülék leszerelését, valamint az új gázkészülék csatlakozási pontjainak kialakítását végezte. A lakásban lévő mérőóra utáni, úgynevezett mért szakasz ekkor nem állt gáznyomás alatt, mivel előzőleg a gázszolgáltató a korábbi gázórát műszaki hiba miatt leszerelte, a gázcsonkokat golyóscsappal lezárta és leplombálta. Az átalakítási terv csak ezt a szakaszt érintette, így a szerelő a gázrendszer mérőóra előtti, továbbra is gáznyomás alatt álló szakaszához nem nyúlhatott volna – írja a birosag.hu.

Ám a férfi a gázóra helyének kialakítása során a gáznyomás alatt lévő gázcsövet egy elektromos fűrésszel elkezdte kettévágni és a vezetékből a földgáz a konyha légterébe áramlott. A férfi már szinte kettévágta a csövet, amikor a fűrész által keltett szikra következtében a kiáramló és a mennyezet alatt felgyülemlett gáz robbanásszerű hang és lökéshullám kíséretében belobbant, majd fáklyaszerűen égni kezdett. Ekkor az ottlakó nő kiszaladt a lakásból és egy arra járó autóst leintve segítséget kért. 

A férfi megpróbálta eloltani a lángokat, miközben a karján és az arcán másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

A tűzben a berendezési tárgyak megolvadtak, a hőtől elszíneződtek, a csillár leszakadt, a konyhaablak meggyulladt és az üvege kitört. Az ablakon kiáramló és magasba törő tűz a felsőbb lakásokra, továbbá a lépcsőházon keresztül a szomszédos lakásokba is átterjedt volna. A lángokat végül a kiérkező tűzoltók fékezték meg. A tűz következtében égéstermékek, füst, korom és toxikus égésgázok áramlottak a lépcsőház légterébe, amely veszélyeztette az ottlakókat.

A lakásban körülbelül kétmillió forint kár keletkezett.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában