Kék hírek

2023.02.21. 10:21

Bács-Kiskunban az autósok többsége még mindig nem használ biztonsági övet

A biztonsági öv használatát ellenőrizték a rendőrök a múlt heti Roadpol Seatbelt nevű akció során Bács-Kiskun vármegyében. Az autósok jelentős része még mindig nincs tisztában azzal, hogy ez a passzív biztonsági eszköz baj esetén életet menthet.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten ötvenkilenc anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Ez a korábbiakhoz képest még mindig növekvő tendenciát mutat a rendszeres helyi és vármegyei akciók ellenére. Súlyos sérüléssel járó baleset hét esetben történt, illetve nyolc olyan karambol volt, ahol könnyebb sérüléseket szenvedtek. Két baleset ittas sofőrök hibájából keletkezett – írja a police.hu.

A múlthéten 24 autóvezető ellen indult eljárás ittas vezetés miatt. Rendkívül magas volt a gyorshajtók száma: 1248 fő lépte át a megengedett sebességhatárokat; ők legalább 30.000 forint összegű bírságra számíthatnak. Annak a sofőrnek, aki Soltvadkert lakott területén belül a megengedett 50 kilométer per óra helyett 100 kilométer per órával hajtott, 90.000 forint bírságot kell fizetnie.

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök – a Roadpol Seatbelt-hez csatlakozva – a hét folyamán többek között azt ellenőrizték, hogy a sofőrök és utasaik közlekedés közben használják-e a biztonsági övet. Megdöbbentő eredmény született: néhány nap alatt 826 embert büntettek meg azért, mert nem törődtek a saját biztonságukkal és nem kapcsolták be a biztonsági övet. A szabálysértők között sofőrök és utasok egyaránt voltak. Tévhit, hogy ennek a passzív biztonsági eszköznek a használata leginkább az elől ülőket védi, és hátul kevésbé fontos a használata. A hátul ülők ugyanolyan súlyos – sok esetben halálos – sérülést szenvedhetnek egy jelentősebb vagy balszerencsés karambol esetén, ha nincsenek bekötve.

A biztonsági öv használatának elmulasztása esetén a rendőrök közigazgatási bírságot és büntetőpontot szabnak ki: lakott területen belül 10.000 forint és 3 pont, lakott területen kívül 15.000 forint és szintén 3 pont, autópályán pedig 20.000 forint a bírság összege, amihez 5 büntetőpont jár. A biztonsági öv használatát elmulasztóknak egy-egy akció helyszínén lehetőségük volt kipróbálni a biztonsági öv szimulátort. A gép néhány kilométer per óra sebességre felgyorsulva azt mutatja be, hogy milyen erőbehatás éri a szervezetet akkor, ha a biztonsági öv használatban van. Az öv nélkül hirtelen fékezés, megállás, baleset esetén az emberi test tehetetlenül halad tovább; a sofőr vagy az utasok általában kiesnek az autóból, amely súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezet.

A biztonsági övet a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy a biztonsági öv használata a közlekedés során kötelező.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában