Baleset

2023.02.11. 10:15

Árokba hajtott egy embercsempész Balotaszálláson, a baleset után elmenekült a helyszínről

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 135 határsértőt tartóztattak fel és 180 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 7 esetben összesen 124 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Szatymaz közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Győr-Moson-Sopron vármegyében 1 határsértőt tartóztattak fel Farád közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben 4, Csongrád-Csanád vármegyében 6 esetben 176 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészek

Az 5413-as számú úton, Balotaszállás közigazgatási területén csütörtökön 23 óra 45 perckor a MEKTO járőrei saját észlelése alapján megállítottak egy magyar személygépkocsit. A jármű vezetője az intézkedés megkezdése előtt az út melletti jobb oldali árokba hajtott, majd a helyszínről elmenekült. A gépkocsiban hátrahagyott 4, magukat török állampolgárnak valló illegális migránst, akik közül egy ember a baleset során könnyű sérüléseket szenvedett.

A gépkocsi vezetőjének keresése során egy másik szintén magyar autóban pénteken 0 óra 15 perckor a járőrök intézkedés alá vonták a georgiai állampolgárságú vezetőt és szintén georgiai állampolgárságú társát az eredeti helyszíntől négy kilométerre.

Az 5509 számú úton, Ásotthalom közigazgatási területén pénteken 6 órakor az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel állampolgárságú férfit, aki egy lengyel gépjárművet vezetett. Az ellenőrzött jármű utasterében 8 magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Az M85 autóúton, Farád külterületén lakossági bejelentés alapján pénteken 12 órakor a magyar-osztrák közös migrációs akcióban résztvevő egységek ellenőrzés alá vontak egy műszakilag meghibásodott magyar honosságú személygépkocsit, amit korábban egy üzbég férfi vetetett. A gépkocsi utasterében 11, magát afgán állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt nem fogtak el senkit, embercsempészés miatt 4, közokirat-hamisítás miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőség közleményéből kiderült, hogy valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!