Kecskemét

2023.01.12. 13:30

Megelőzési céllal vitték színpadra a tragédiákat a rendőrök és a színészek

A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság igazán különleges, dramatikus balesetmegelőzési módszeréről készített beszámolót a Zsaru Magazin közösségi oldalán. Dudásné Tóth Erika, a Bizottság titkára beszélt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal közös balesetmegelőzési projektjükről.

Horváth Péter

Az előadások számos dologra felhívták a fiatalok figyelmét, amikkel megelőzhetők a tragédiák

Fotó: Béres Attila

Nem mindennapi előadást láthatnak a középiskolások a rendőrség és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal együttműködésében a Kelemen László Kamaraszínházban. A színészek azt játsszák el valós történetek alapján, hogy mi okozhat balesetet, illetve az internet milyen veszélyekkel járhat. A közönség tagjai a jeleneteket rendőrökkel és egy pszichológussal beszélhették meg – írja a Zsaru Magazin közösségi oldalán.

Az első hasonló előadást még 2012-ben rendezték meg Tetthely címmel. Ebben az évben kötött megállapodást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság (B.-K. MRFK) a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal. Az előadást két éven át játszották, majd ezután egy hosszabb szünet következett.

– 2021 szeptemberében vettem fel újra a kapcsolatot a színházzal, hogy egy új előadást szervezzük – mesélte Dudásné Tóth Erika őrnagy, a B.-K. MRFK Balesetmegelőzési Bizottságának titkára.

– Olyan eseteket válogattam ki, amelyek az elmúlt évben nagy port kavartak Bács-Kiskun megyében. Ezek olyanok voltak, amelyekre szinte mindenki emlékszik. Négy ilyen jelenet megírására kértem fel a színházat úgy, hogy hagyják meg az alaptörténetet, viszont az adatokat, neveket, időpontokat változtassák meg. Az előadás nagy sikert aratott. Éppen ezért úgy határozunk, hogy idén is bemutatjuk – mondta az őrnagy.

A célközönség felsőbb osztályos középiskolásokból állt. A darab négy különálló, negyedórás jelenetből állt. Minden történet után a közönség a rendőrség szakembereivel közösen, interaktívan dolgozta fel a látottakat. 

Az őrnagy mellett Farkas Attila főtörzszászlóssal, a balesetmegelőzési bizottság előadójával, Bozóné Soós Marianna alezredessel, a B.-K. MRFK bűnmegelőzési osztály kiemelt főelőadójával és Vizinger Erzsébet pszichológussal, a képviselt szakterületnek megfelelő szempontból dolgozták fel a látottakat, külön kitérve arra, hogy miként lehetett volna elkerülni a baleseteket. Emellett a jogszabályokat is érthetően elmagyarázzták a diákoknak.

Súlyos baleseteket vittek színpadra

Az első jelenetben egy fiatal egyetemista lányról volt szó, aki élete legszebb korszakát élte boldog párkapcsolatban. Egy esti kurzusra indult éppen fülhallgatóval a fülében, amiből bömbölt a zene, a kapucniját pedig egészen a szeméig lehúzta. Ráadásul a telefonját is nyomkodta, miközben átkelt az úttesten. Egy autó elütötte az elé lépő lányt, aki a helyszínen meghalt. A jelenetben a tanulók követhették, ahogy a rendőr a szülők lakásához érkezett, és közölték a szomorú hírt: gyermekük meghalt egy balesetben.

– Ennél a jelenetnél az iskolásokkal átbeszéltük, hogy nagyon sok fiatal közlekedik úgy, hogy nem hall semmit, mert a fülében hangosan szól a zene, ráadásul manapság divat a kapucnit egészen a szemre húzni, amitől ki sem látni – mondta Dudásné Tóth Erika. – A legtöbben még akkor is a telefont figyelik, amikor az úton átkelnek. Ez pedig nagyon veszélyes, mert nem veszik észre, ha valami közeledik – tette hozzá az őrnagy. 

Dudásné Tóth Erika rendőr őrnagy (jobbról a második) ismertette a balesetmegelőzési projekt részleteit
Fotós: Béres Attila

A második jelenetben egy baráti társaság bulizni ment. A barátnők mindig beosztották, hogy ki legyen a sofőr, aki aznap nem ihatott alkoholt. Egyik alkalommal az a lány, akire épp sor került volna, nem akart velük tartani, mert fáradt volt. A barátnői azonban addig kérlelték, míg végül beadta a derekát és vállalta a sofőr szerepét. Így figyelmetlensége miatt súlyos balesetet szenvedtek. 

A vezető örök életére tolószékbe került, az egyik lánynak amputálni kellett a lábát, és a másik kettő is súlyos, maradandó sérülést szenvedett. A baleset oka volt még a gyorshajtás, és a biztonsági öv használatának elmulasztása.

– A jelenet után a biztonsági öv használatának fontosságát beszéltük meg, valamint a gyorshajtásról ejtettünk szót – magyarázta Dudásné Tóth Erika, hangsúlyozva: fontos megértetni a fiatalokkal azt is, hogy meg kell tanulniuk nemet mondani. Ha valaki úgy érzi, hogy képtelen vezetni bármilyen okból is, akkor érvényesítse akaratát. A pszichológus beszélt arról, hogyan lehet egy ilyen tragédiát feldolgozni, és utána teljes életet élni.

A harmadik jelenetben egy fiatal pár egy baleset szemtanúja volt. Az autós két embert ütött el, akik a helyszínen életüket vesztették. A vétkes sofőr, aki ittasan vezetett, segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Ennél az ittas vezetést és a segítségnyújtás elmaradását vitatták meg. Elmondták a fiataloknak: nem baj, ha az ember szórakozni megy, de akkor előre szervezze meg, hogyan fog hazajutni.

Az internet veszélyeire is figyelmeztették a diákokat

Az utolsó jelenet már nem egy balesetről szólt, hanem az internetről. Sok fiatal éli mindennapjait a világhálón. Gyakran nem tudják, kihez fordulhatnak tanácsért, ha például zsarolóval találkoznak, vagy álprofillal próbálják becsapni őket. Fontos, hogy felismerjék a veszélyt, akár ők, akár egy barátjuk, ismerősük kerül ilyen szituációba, és találjanak olyan felnőttet, aki szakszerű segítséget tud nyújtani számukra – figyelmeztetett Dudásné Tóth Erika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában