Határvédelem

2022.12.04. 08:45

Tizenhat határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 229 határsértőt tartóztattak fel és 144 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 4 esetben összesen 16 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Petőfiszállás és Hóduna közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 8 esetben összesen 128 határsértőt tartóztattak fel Zsombó, Ásotthalom, Szeged, Szőreg és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 1 alkalommal, Kópháza belterületén 26; Baranya megyében 2 ízben, Pécsen és Mohácson 2; Pest megyében 2 esetben, Inárcsnál 20; Komárom-Esztergom megyében 2 alkalommal, Tatabányánál és Ácsnál 28; és Nógrád megyében 1 esetben, Parassapuszta külterületén 9 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során marokkói, szír, iraki, tunéziai, marokkói, afgán, indiai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök 4 esetben összesen 86 főt, Bács-Kiskun megyében 4 esetben 58 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján Parassapuszta közigazgatási területén szombaton 0 óra 10 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy cseh honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 44 éves cseh férfit. A gépkocsiban 9 illegális migráns utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Kópháza belterületén szombaton 20 óra 35 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú kistehergépkocsi vezetőjét, egy 23 éves moldáv férfit. Az autóban 26 illegálist találtak, akik afgán és indiai állampolgárnak vallották magukat.

Jánossomorja külterületén, a 8507-es számú úton szombaton 21 óra 45 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy francia honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy marokkói férfit. Miután a jármű megállt, több illegális migráns kiugrott és elszaladt; a felkutatásukra a szükséges intézkedéseket a rendőrök megtették.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén, az M5-ös autópályán szombaton 21 óra 55 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy román honosságú személyautó vezetőjét, egy 29 éves román férfit. A gépkocsiban 8 illegális migráns tartózkodott, akik valamennyien indiai állampolgárnak vallották magukat.

Ásotthalom külterületén, az 55-ös számú főúton szombaton 22 óra 55 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy szerb honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 52 éves szerb férfit. A gépkocsiban 8 illegális migráns tartózkodott, akik valamennyien afgán állampolgárnak vallották magukat.

Szegeden szombaton 23 óra 20 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy osztrák honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 33 éves tunéziai férfit. Az autóban 16 illegális migráns utazott, akik tunéziai és szír állampolgárnak vallották magukat.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában