Határvédelem

2022.12.03. 07:58

Bácsalmáson intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 287 határsértőt tartóztattak fel és 383 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 1 esetben összesen 2 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 13 esetben összesen 253 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kisszállás, Mórahalom, és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 2 esetben összesen 12 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom-Csemeztanya, és Pereszteg közigazgatási területén.

A járőrök Nógrád megyében 16, Pest megyében 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, etióp, indiai, marokkói, szír, szomáliai, és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 21 esetben a rendőrök 383 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert, közokirat-hamisítás miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Budapest IX. kerület közigazgatási területén pénteken 00 óra 49 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar személygépkocsit, amelyet egy magyar állampolgár vezetett. A jármű utasterében 1 etióp, 1 szír és 1 marokkói állampolgárságú férfi utazott.

Mórahalom külterületén, az 55-ös számú út 25. kilométerszelvényében pénteken 08 óra 00 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar személygépkocsit, amelyet egy magyar állampolgár vezetett. A járműben 9 szír állampolgárságú férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Bátonyterenye közigazgatási területén, lakott területen belül, pénteken 09 óra 20 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar kisbuszt, amelyet egy georgiai állampolgár vezetett. A jármű rakterében 13 szír és 3 afgán állampolgárságú férfi utazott.

Pereszteg külterületén, az M85-ös autóút jobb oldal, 71+000 kilométerszelvényében pénteken 10 óra 15 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú személygépjárművet, melyet egy román férfi vezetett. A járműben 6 afgán férfi utazott.

Kisszállás közigazgatási területén az 55-ös számú főút 49. kilométerszelvényében pénteken 14 óra 20 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar személygépkocsit, amelyet egy georgiai állampolgár vezetett. A jármű utasterében 5 török (4 férfi, 1 nő) állampolgárság utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Inárcs külterületén, az M5 autópálya bal pályatest 35+000 méterszelvényében pénteken 15 óra 58 perckor a járőrök ellenőriztek egy román kisbuszt, amelynek vezetője és 9 fő utasa a gépkocsi megállása után, a rendőri ellenőrzés megkezdése előtt kiugrottak a járműből és elfutottak a helyszínről. A gépkocsiban 1 fő szír (férfi) állampolgár tartózkodott, aki okmánnyal nem rendelkezett, ezért őt feltartóztatták.  Az embercsempész és a migráns személyek felkutatása folyamatban van.

Hegyeshalom - Csemeztanya közigazgatási területén, pénteken 20 óra 55 perckor osztrák-magyar mélységi ellenőrzésben résztvevő járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy ukrán állampolgár vezetett. A gépkocsiban összesen 6 fő utas tartózkodott, akik közül 4 fő a rendőri ellenőrzést észlelve Ausztria területére átfutott. Az osztrák hatóságok tájékoztatása megtörtént. A járműben maradt 2 fő marokkói állampolgár, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

A rendőrök Kisszállás külterületén, az 55-ös számú főút 44. km. szelvényében pénteken 21 óra 45 perckor a járőrök ellenőriztek egy lengyel személygépkocsit, amelynek vezetője a rendőri ellenőrzés észlelésekor a járművet és az abban tartózkodó 11 fő szír állampolgárt (6 férfi, 1 nő, 4 gyermek) hátrahagyva futva elmenekült a helyszínről. A felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre. A szír állampolgárok okmányokkal nem rendelkeztek, őket feltartóztatták.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában