Határvédelem

2022.11.09. 10:01

Tizenhat esetben intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 471 határsértőt tartóztattak fel és 295 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 16 esetben összesen 64 határsértőt tartóztattak fel Baja, Balotaszállás, Hercegszántó, Hóduna, Kecskemét, Kelebia, Petőfiszállás és Soltvadkert közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 18 esetben összesen 360 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balotaszállás, Csanádpalota, Mórahalom, Öttömös és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 4 esetben összesen 32 határsértőt tartóztattak fel Jánossomorja, Mosonmagyaróvá és Sopronkövesd közigazgatási területén.

A járőrök Budapesten 1, Fejér megyében 2, Jász-Nagykun megyében 3, Komárom-Esztergom megyében 7, Tolna megyében 2 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, bangladesi, indiai, iraki, marokkói, pakisztáni, szír, szomáliai, török, tunéziai és üzbég állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 1 esetben, Csongrád-Csanád megyében 11 esetben a rendőrök összesen 295 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 6, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalom külterületén, az 55-ös főúton kedden 0 óra 10 perckor a járőrök ellenőrizni akartak egy osztrák honosságú személygépjárművet, melynek vezetője kivonta magát az ellenőrzés alól és a helyszínt elhagyta. 0 óra 50 perckor a terepkutatás eredményeként elfogták a járművet vezető szerb férfit. A gépkocsi rakterében 5 afgán férfit találtak.

Csanádpalota külterületén, a 488-as úton kedden 3 óra 45 perckor a járőrök ellenőriztek egy olasz személygépkocsit, amelyet egy bangladesi állampolgár vezetett. A jármű utasterében  1 bangladesi állampolgárságú férfi utazott.

Öttömös külterületén, az 5413. számú úton kedden 10 óra 05 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar kistehergépkocsit, amelyet egy román állampolgár vezetett. A jármű utasterében 16 szír állampolgárságú férfi utazott.

Soltvadkert közigazgatási területén, lakott területen belül kedden 15 óra 45 perckor a járőrök ellenőriztek egy német kistehergépkocsit, amelyet egy német állampolgár vezetett és utasa szintén egy német állampolgár volt. A jármű rakterében 15 szír állampolgárságú férfi utazott.

Jánossomorja külterületén kedden 21 óra 00 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy bolgár honosságú személygépjárművet, melyet egy bolgár nő vezetett. A jármű utasai a helyszínt elhagyták, ismeretlen helyre távoztak, a kutatás során a környéken 2 török férfit találtak.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában