Határvédelem

2022.11.04. 08:30

Ötvenkettő határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 528 határsértőt tartóztattak fel és 464 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 13 esetben összesen 52 határsértőt tartóztattak fel Baja, Balotaszállás, Hercegszántó, Hóduna, Kecskemét, Kelebia, Kiskunfélegyháza, Petőfiszállás és Szabadszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 13 esetben összesen 364 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Öttömös és Szeged közigazgatási területén.

A járőrök Budapesten 2, Győr-Moson-Sopron megyében 62, Komárom-Esztergom megyében 14, Tolna megyében 7, Pest megyében 25, Somogy megyében 2 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, jemeni, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szenegáli, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 13 esetben 413 főt Bács-Kiskun megyében 6 esetben 51 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 4, embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

A járőrök, Albertkázmérpusztánál, csütörtökön 6 óra 25 perckor ellenőriztek egy román férfit, egy román mikrobusz vezetőjét. A gépkocsiban a vezetőn kívül 1 román férfi tartózkodott, akik a jármű utasterében 12 fő magukat indiai és afgán állampolgárnak valló férfit szállítottak.

Tatabánya közigazgatási területén, lakott területen kívül, csütörtökön 07 óra 30 perckor ellenőriztek egy lengyel honosságú személygépkocsit, amelyet egy moldáv férfi vezetett. A járműben utasként 12, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Rajka közigazgatási területén, lakott területen kívül, csütörtökön 09 óra 25 perckor a járőrök ellenőriztek egy román férfit, aki egy román kistehergépkocsit vezetett. A jármű utasterében 24 fő magát szíriai, palesztin és líbiai állampolgárnak valló férfi, nő és gyerek tartózkodott. Az intézkedés során ellenőriztek egy ugyancsak román személygépkocsit is, amelyet egy román férfi vezetett, utasa egy másik román férfi volt. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a román személygépkocsiban utazó személyek előfutóként nyújtottak segítséget a migránsokat szállító kistehergépkocsinak. Mindhárom román férfit előállították.

Jánossomorja külterületén, csütörtökön 13 óra 15 perckor a járőrök ellenőriztek egy román honosságú személygépkocsit, amelyet egy bolgár férfi vezetett. A járműben utasként 18, magát afgán állampolgárnak valló férfi és nő utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök Ásotthalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, csütörtökön 14 óra 40 perckor ellenőriztek egy georgiai állampolgárt, egy lengyel honosságú kistehergépkocsi vezetőjét. A jármű vontatmányán szállított gépkocsiban 7 fő (3 férfi, 1 nő, 1 gyerek) szír állampolgár tartózkodott, akik okmányokkal nem rendelkeztek. Az intézkedés megkezdése előtt a gépkocsi vezetője és utasai megkísérelték elhagyni a helyszint, de elfogásra kerültek.

Szabadszállás külterületén, csütörtökön 19 óra 20 perckor a járőrök ellenőriztek egy szlovák honosságú személygépkocsit, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben utasként 9, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Balotaszállásnál a rendőrök csütörtökön 23 órakor ellenőrzés alá vontak egy moldáv állampolgárt, egy lengyel honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 10 fő magukat afgán és török állampolgárnak valló férfitartózkodott utasként.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában