Határvédelem

2022.11.11. 07:55

Ötvenegy határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 379 határsértőt tartóztattak fel és 286 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 5 esetben összesen 51 határsértőt tartóztattak fel Homorúd, Hercegszántó, Kecskemét, Bugac és Petőfiszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 12 esetben összesen 240 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke, Kübekháza, Szeged, Zsombó és Domaszék közigazgatási területén.

Békés megyében, Békéscsabán 1; Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Méra külterületén 1; Győr-Moson-Sopron megyében, Rajka külterületén 34, Kópházán 4, Nagycenk külterületén 9, Lébény külterületén 15 és Győrben két esetben összesen 2, Vas megyében, Pornóapáti külterületén 5; Zala megyében, Nagykanizsa külterületén 3; Budapesten öt esetben összesen 14 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, marokkói, tunéziai, indiai és algériai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun megyében 1, Csongrád-Csanád megyében 13 esetben összesen 286 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2, közokirat-hamisítás miatt 2 esetben indult büntetőeljárás.

A rendőrök csütörtökön 0 óra 30 perckor Rajka közigazgatási területén a szlovák-magyar közös határellenőrzés járőrei intézkedtek egy cseh honosságú gépkocsi 55 éves ukrán állampolgárságú vezetőjével szemben. A gépkocsi rakterébe 34 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök csütörtökön 22 óra 10 perckor az M85-ös autópályán, a nagycenki lehajtónál ellenőriztek egy bolgárlengyel honosságú személygépkocsit, valamint annak 21 éves román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 9 fő, magukat szír állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában