Galériával frissítve

2022.11.06. 12:25

Kényszerítőeszközökkel és fegyverekkel is megismerkedtek a kalocsai diákok

A Kalocsai Rendőrkapitányságra várták a középiskolás diákokat egy olyan hivatásos szakmákról szóló előadásra, amelyen egyrészt a továbbtanulási lehetőségeket, másrészt a taktikai felszereléseket mutatták be.

Gábor János

A tömegoszlatáshoz szükséges védőeszközöket is bemutatták a rendhagyó órán

Fotó: Gábor János

A Kalocsai Rendőrkapitányságon pénteken tartott pályaorientációs tanórán a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium rendészeti tagozatos tanulói vettek részt, egy várhatóan hosszú távú együttműködés részeként. Az ötödéven tanuló osztálynak a kapitányon kívül fiatal járőr és nyomozótiszt, illetve tömegoszlatásban is jártas rendőr mutatta be a hivatásos munkát.

Bóbis Attila kapitányságvezető bevezetőként elmondta: ő csak alapinformációk átadására szorítkozna, míg a hivatásos életről inkább fiatalabb kollégái fognak beszélni. 

Az alezredes hitvallása szerint fontos lenne, hogy az emberek őrangyalként és ne fegyveres szervezet tagjaiként tekintsenek rájuk, ezért tűnik fel például két angyalszárny a Legyél te is rendőr! kampányfotón. 

A rendhagyó órára kisfilmekkel készült, ezekkel közlekedésrendészeti intézkedések, helikopteres járőrözések, baleseti helyszínelések és nyomozások gyakorlatát demonstrálta. Mint mondta: ha valakinek komoly tervei vannak, akkor minimum egy tiszthelyettesi képzésen tegye oda magát, de a tiszti pályákért a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre kell jelentkezni.

Mozga Dávid közrendvédelmi rendőr az állománynál rendszeresített felszerelést mutatta be a diákoknak
Fotós: Gábor János

A kapitány emlékeztetett: a hivatásos karrier egyre kifizetődőbb, hiszen a rendvédelmi szerveknél többlépcsős bérfejlesztés zajlik, szeptember óta a tiszthelyettesi állomány 30–44, míg a tisztek 18–25 százalékkal kapnak többet, és 2024 januárjában további emelés várható.

Varga Dorottya járőr egy tíz hónapos szegedi képzést ajánlott a tanulók figyelmébe: ő itt végezve először a közrendvédelemben, majd a közlekedésrendészeti állományban helyezkedett el – ez is jól mutatja, hogy a rendőrség változatos lehetőségeket, jó előmenetelt kínál.

Paletta Kristóf bűnügyi nyomozótiszt elárulta, hogy ő is ugyanarra a tagozatra járt, ahonnan a diákok érkeztek, és innen tanult tovább a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészettudományi szakán. A hozzá hasonló rendőrök a klasszikus civil ruhások, akik házkutatásokat végeznek, bizonyítékok után kutatnak vagy kihallgatásokat tartanak. 

A kalocsai kapitányságot jó szívvel ajánlotta, mert szerinte kivételesen nagy segítőkészséggel állnak hozzá a frissen felszerelő egyenruhásokhoz.

Mozga Dávid közrendvédelmi rendőr a felszerelés bemutatására vállalkozott. 

A taktikai övet, a testi kényszer alkalmazására használt zsanéros bilincset, a járőröknél rendszeresített CZ P-09-es pisztolyt és a TASER elektromos sokkolót demonstráltra. Utóbbi érdekessége, hogy az Axon Corporation alapítója azért fejlesztette ki, mert egy barátját tévedésből lőtték agyon a rendőrök, viszont a nem halálos eszköz érintéses vagy kilőhető tüskéi révén középtávolságú használatával nem lehet életet kioltani. Ezzel megelőzhetők például az olyan tragédiák, mint az újpesti rendőrkéselést követő haláleset: akkor országos hírverést kapott, hogy egy rendőrnő kénytelen volt lelőni a társára és rá hosszú késsel támadó drogost. A veszélyes sérüléseket okozó férfi – az egyébként jogos – fegyverhasználat következtében elhunyt, holott egy TASER-rel időben ártalmatlaníthatták volna.

Az előadás zárásaként a tömegoszlatásnál használt pajzsot és protektor öltözéket adták rá két diákra. Ezek a finn gyártmányú eszközök teljesebb védelmet nyújtanak a karok és lábak, illetve lábfejek számára, mint minden korábbi felszerelés – mondta a rendőr.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában