Határvédelem

2022.11.03. 07:59

Hetvenkettő határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán összesen 436 határsértőt tartóztattak fel és 552 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 13 esetben összesen 72 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bácsalmás, Hercegszántó-Hóduna, Hóduna, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kelebia, Petőfiszállás, Újmohács, Sárhát és Zsana közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 14 esetben összesen 316 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke, Szeged és Szatymaz közigazgatási területén.    

Budapesten 10, Baranya megyében 4, Győr-Moson-Sopron megyében 14, Pest megyében 13 és Tolna megyében 7 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, líbiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 2 esetben 18, Csongrád-Csanád megyében 14 esetben 534 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat hamisítás miatt 1 embert fogtak el és embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

Zsana közigazgatási területén, az 5408. számú úton szerdán 0 óra 20 perc körüli időben a MEKTO járőrei ellenőrzés alá vontak egy francia állampolgárságú férfit, aki egy francia honosságú tehergépkocsival 15 magát szír állampolgárságúnak valló férfit szállított.

Fertőszentmiklós közigazgatási területén az M85 autóúton szerdán 5 óra 55 perc körül a magyar-osztrák súlyponti akcióban részt vevő egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy algériai állampolgárságú férfit, aki egy osztrák honosságú járművet vezetett. A jármű átvizsgálásakor a raktérben 13 magát marokkói állampolgárnak valló férfit találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén az M5 autópályán szerdán 21 óra 15 perc körül a Készenlét Rendőrség járőrei ellenőrzés alá vontak egy román állampolgárságú férfit, aki egy francia honosságú járművet vezetett. A járműben 10 magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában