Határvédelem

2022.10.03. 07:55

Nyolcvanyolc határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 588 határsértőt tartóztattak fel és 214 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 18 esetben összesen 88 határsértőt tartóztattak fel Kalocsa, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza, Bácsbokod, Solt, Hóduna, Petőfiszállás, Hercegszántó, Balotaszállás és Kelebia közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 27 esetben, összesen 437 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Öttömös, Tiszasziget, Szatymaz, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 14 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Biatorbágyon 3 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Baranya megyében, Mohácsnál 1 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Komárom területén 6 határsértőt tartóztattak fel.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Nagycenk, Albertkázmérpuszta és Mosonszolnok területén összesen 10 határsértőt tartóztattak fel.

Fejér megyében, Martonvásár területén a rendőrök 8 illegális migránst fogtak el.

Tolna megyében 1 illegális migráns tartóztattak fel, Szekszárd területén.

Veszprém megyében, Lovászpatona területén a rendőrök 20 illegális migránst fogtak el.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 1 esetben Bács-Kiskun, és 8 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 214 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el, 5 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Solt közigazgatási területén, lakott területen, vasárnap 0 óra 51 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy kistehergépkocsit, amelyet egy 22 éves ukrán férfi vezetett. A gépkocsiban utasként tartózkodott egy 26 éves ukrán nő és egy 19 éves ukrán férfi. A járműben utazott 8 szír állampolgár, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

Három határsértőt és egy embercsempészéssel gyanúsítható román állampolgárt fogtak el a rendőrök vasárnap 3 óra 15 perckor Pitvaros és Mezőhegyes között. A román férfi egy román rendszámú személygépkocsival vitte a magukat albánnak valló, az államhatárt Románia felől illegálisan átlépő külföldieket.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen vasárnap 20 óra 30 perckor belépésre jelentkezett egy lengyel honosságú tehergépjármű, amit 1 fő román állampolgárságú férfi vezetett. A jármű rakterében 6 fő afgán, 1 fő indiai és 5 fő pakisztáni állampolgár bújt meg.

Balotaszállás közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 5413-as számú úton a járőrök vasárnap 23 órakor, ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személygépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgár vezetett. A gépkocsiban 7 fő szír férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában