Határvédelem

2022.10.03. 07:55

Nyolcvanyolc határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 588 határsértőt tartóztattak fel és 214 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 18 esetben összesen 88 határsértőt tartóztattak fel Kalocsa, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza, Bácsbokod, Solt, Hóduna, Petőfiszállás, Hercegszántó, Balotaszállás és Kelebia közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 27 esetben, összesen 437 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Öttömös, Tiszasziget, Szatymaz, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 14 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Biatorbágyon 3 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Baranya megyében, Mohácsnál 1 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Komárom területén 6 határsértőt tartóztattak fel.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Nagycenk, Albertkázmérpuszta és Mosonszolnok területén összesen 10 határsértőt tartóztattak fel.

Fejér megyében, Martonvásár területén a rendőrök 8 illegális migránst fogtak el.

Tolna megyében 1 illegális migráns tartóztattak fel, Szekszárd területén.

Veszprém megyében, Lovászpatona területén a rendőrök 20 illegális migránst fogtak el.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 1 esetben Bács-Kiskun, és 8 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 214 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el, 5 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Solt közigazgatási területén, lakott területen, vasárnap 0 óra 51 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy kistehergépkocsit, amelyet egy 22 éves ukrán férfi vezetett. A gépkocsiban utasként tartózkodott egy 26 éves ukrán nő és egy 19 éves ukrán férfi. A járműben utazott 8 szír állampolgár, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

Három határsértőt és egy embercsempészéssel gyanúsítható román állampolgárt fogtak el a rendőrök vasárnap 3 óra 15 perckor Pitvaros és Mezőhegyes között. A román férfi egy román rendszámú személygépkocsival vitte a magukat albánnak valló, az államhatárt Románia felől illegálisan átlépő külföldieket.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen vasárnap 20 óra 30 perckor belépésre jelentkezett egy lengyel honosságú tehergépjármű, amit 1 fő román állampolgárságú férfi vezetett. A jármű rakterében 6 fő afgán, 1 fő indiai és 5 fő pakisztáni állampolgár bújt meg.

Balotaszállás közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 5413-as számú úton a járőrök vasárnap 23 órakor, ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személygépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgár vezetett. A gépkocsiban 7 fő szír férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!