Bűnügy

2022.10.14. 14:11

Megpróbált ellógni egy embercsempész a rendőrök elől, Apostagnál fogták el

A szenegáli férfi megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól, de Apostagnál megállították a kunszentmiklósi és a kalocsai rendőrök.

baon.hu

A ROADPOL Truck & Bus elnevezésű közlekedési akció során fogták el az embercsempészt 32 migánssal.

Fotó: police.hu

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai a ROADPOL Truck & Bus elnevezésű közlekedési akció során megpróbáltak intézkedés alá vonni egy furgont pénteken 11 óra 3 perckor az 51-es számú főúton, Dunavecsénél. A sofőr nem állt meg a rendőri jelzés ellenére, hanem továbbhajtott. Ekkor a jármű követésébe kezdtek a kunszentmiklósi rendőrök, amihez a kalocsai egyenruhások is csatlakoztak. Az összehangolt munka eredményeként végül Apostagnál sikerült megállítani a sofőrt. Kiderült, hogy a gépkocsit egy szenegáli férfi vezette. A jármű rakterében a rendőrök 32 határsértőt találtak, akik pakisztáni, afgán és indiai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni – közölte a rendőrség.

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.

A férfit előállítják, és gyanúsítottként kihallgatását követően őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempész letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában