Határvédelem

2022.10.06. 08:00

Kilencvenhárom határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán összesen 646 határsértőt tartóztattak fel és 721 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 23 esetben összesen 93 határsértőt tartóztattak fel Dunafalva, Bácsbokod, Zsana, Kiskunfélegyháza, Hóduna, Balotaszállás, Kiskunhalas, Hercegszántó, Kecskemét, Újmohács, Homorúd, Bácsbokod, Csikéria és Lajosmizse közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 30 esetben összesen 470 határsértőt tartóztattak fel Forráskút, Ásotthalom, Szatymaz, Mórahalom, Ruzsa, Öttömös, Szeged, Kistelek, Kübekháza, Röszke és Szőreg közigazgatási területén.

Baranya megyében, Mohácson 2; Budapesten 4 esetben összesen 7; Fejér megyében, Székesfehérvár közigazgatási területén 2, Győr-Moson-Sopron megyében, Jánossomorja külterületén 2, Börcs külterületén 18, Nagycenk külterületén 10, Enese külterületén 12; Komárom-Esztergom megyében, Bábolnán 12; Pest megyében, Csévharaszt külterületén 14, Vácon 2; Somogy megyében, Siófok külterületén 2 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, pakisztáni, afgán, marokkói, tunéziai, török, sri lankai, iraki, algériai, indiai és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun megyében 3, Csongrád-Csanád megyében 32 esetben összesen 721 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt egy esetben indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök szerdán 23 óra 20 perckor az M85-ös autóúton, Nagycenk közelében intézkedtek egy román honosságú személygépkocsi vezetőjével, egy román férfival szemben. A sofőrön kívül a járműben 8, magukat indiai és 2, magukat pakisztáni állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!