Határvédelem

2022.10.21. 10:47

Húsz esetben intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 694 határsértőt tartóztattak fel és 160 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 20 esetben összesen 57 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó, Városföld, Nagybaracska, Petőfiszállás, Bácsbokod, Újmohács, Kelebia és Baja közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 32 esetben összesen 566 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Közvegy, Ruzsa, Magyarcsanád, Öttömös, Szeged, Röszke és Szatymaz közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 5 alkalommal, Röjtökmuzsajnál és Győrben 25; Nógrád megyében 1 ízben, Parassapusztán 1; Pest megyében 3 esetben, Inárcsnál és Gyál külterületén 18; Komárom-Esztergom megyében 1 alkalommal, Tatabányán 2; Fejér megyében 2 esetben, Sárbogárdon és Óbaroknál 5;  Tolna megyében 2 esetben, Szekszárdon és Dunaföldváron 5; és  Budapesten 9 alkalommal 15 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során marokkói, palesztin, algériai, szír, iraki, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 12 esetben a rendőrök összesen 160 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt embert 13 embert fogtak el, 6 esetben embercsempészés és 2 alkalommal közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Ásotthalom külterületén az 55-ös számú főúton csütörtökön 1 óra 15 perckor a járőrök intézkedés alá vonták egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 24 éves moldáv férfit. A járműben 6, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján csütörtökön 1 óra 50 perckor Hegyeshalom belterületén az egyenruhások intézkedés alá vonták egy lengyel honosságú személyautó vezetőjét, egy 29 éves lengyel férfit. A járműben 10, magukat szír és afgán állampolgárnak valló külföldit találtak.

Ásotthalom külterületén az 55-ös számú főúton csütörtökön 5 óra 10 perckor a járőrök intézkedés alá vonták egy magyar honosságú kisteherautó vezetőjét, egy 37 éves cseh nőt. A járműben 16, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Öttömösnél, az 5431. számú úton csütörtökön 11 óra 45 perckor a rendőrök intézkedés alá vonták egy lengyel honosságú kisteherautó vezetőjét, egy 61 éves lengyel férfit. A járműben 20, magukat afgán állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Mórahalom külterületén az 55-ös számú főúton csütörtökön 15 óra 50 perckor a járőrök intézkedés alá vonták egy olasz honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 54 éves román férfit. A járműben 12, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztály jelzése alapján csütörtökön 16 óra 50 perckor az M5-ös autópályán, Inárcs térségében az egyenruhások intézkedés alá vonták egy német honosságú tehergépkocsi vezetőjét, egy 38 éves azerbajdzsáni férfit. A járműben 13, magukat afgán és indiai állampolgárnak valló külföldit találtak.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!