Határvédelem

2022.10.23. 08:08

Hetvenegy határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 795 határsértőt tartóztattak fel és 654 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 12 esetben összesen 71 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Kiskunfélegyháza, Bátmonostor, Kisszállás, Balotaszállás. Bácsbokod, Hercegszántó és Homorúd közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 28 esetben, összesen 590 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Öttömös, Ruzsa, Szatymaz, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 5 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Inárcsnál és Örkénynél 46 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Mocsa területén 32 határsértőt tartóztattak fel.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Nagycenk, Sopron, Vámosszabadi, Hegyeshalom és Győr területén összesen 51 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 2 esetben Bács-Kiskun, és 30 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 654 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 6 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök Sopron belterületen, szombaton 1 órakor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú Ford Transit típusú gépkocsit, amit egy 24 éves szír állampolgár vezetett. A gépkocsiban 14 fő szír férfi tartózkodott.

M1 autópályán, Mocsa külterületén a járőrök ellenőrzés alá vontak egy Renault Master tehergépkocsit, melyet egy 40 éves román állampolgár vezetett. A gépkocsiban 32 fő illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján, Inárcs külterületén, az M5 autópályán szombaton 21 óra 11 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit, amelyet egy 23 éves szír állampolgár vezetett. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a gépkocsi rakterében 35 fő szír állampolgár tartózkodott.

Balotaszállás külterületén, az 5413-as számú úton  szombaton 22 óra 15 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személykocsit, amelyet egy 45 éves ukrán állampolgár vezetett. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a gépkocsiban 8 fő szír férfi állampolgár tartózkodott.

Örkény külterületén, az M5 autópályán szombaton 22 óra 40 perckor a NAV járőrei ellenőrzés alá vontak egy szlovák honosságú személygépkocsit, amelyet egy 34 éves szlovák állampolgár vezetett, és utasként egy 45 éves szintén szlovák állampolgár tartózkodott. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a gépkocsi utasterében 11 fő indiai állampolgár tartózkodott.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen szombaton 23 óra 30 perckor belépésre jelentkezett egy 54 éves török állampolgár egy kistehergépkocsi vezetőjeként. A román-magyar közös ellenőrzés során megállapították, hogy a gépkocsi rakterében 16 fő migráns személy tartózkodott,

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!