Megelőzés

2022.10.06. 15:46

Gyakorlati példákkal tanították a diákokat a biztonságos közlekedésre a kalocsai rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága sajátos programot tartott a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájában, csütörtökön. A legkisebb alsó tagozatosoknak az udvaron, majd az intézmény környékén magyarázták el a biztonságos közlekedés alapvető tudnivalóit.

Gábor János

A Belvárosi Általános Iskola udvarán és környékén tartottak közlekedésbiztonsági előadást a kalocsai rendőrök

Fotó: Gábor János

A kapitányság rendőrei gyalogos, kerékpáros és autós közlekedési példákat hozva hívták fel a gyerekek figyelmét a körültekintő közlekedésre. Rideg Gábor rendőr őrnagy, a helyi Közlekedésrendészeti Osztály vezetője a program sajtótájékoztatóján elmondta: az alsó tagozatosok nagyon hálás közönségnek számítanak, hiszen rendkívül fogékonyak, aktívak és mernek, illetve szeretnek is kérdezni, sőt, örömmel szólnak hozzá a témához. Úgy gondolja, hogy ez duplán hasznos, hiszen egyrészt ők maguk idejekorán megtanulják a legfontosabb szabályokat, másrészt nem félnek továbbadni a tudást a szüleiknek, akiket figyelmeztetnek, például a biztonsági öv, a gyerekülés és az ülésmagasító kötelező használatára, vagy épp a sebességkorlátozás betartására.

A közlekedésbiztonsági nap keretében külön fejezetet szántak a kerékpáros közlekedésnek, hiszen ez potenciális veszélyforrás, mind a kerekező kicsiknek, mind pedig az őket autóval kerülgető felnőtteknek. 

Nagy hangsúlyt fektetettek a rendőrök a kerékpáros közlekedés szabályainak megismertetésére
Fotós: Gábor János

Ehhez egy szabályosan felszerelt kerékpárt és a hozzá való kiegészítőcsomagot is bemutatták, olyan biztonságtechnikai és láthatósági eszközökkel, mint a világítás, a prizma és a láthatósági mellény, vagy a legsűrűbben előforduló fejsérülések ellen védő bukósisak.

Az iskola környékét szintén bebarangolták a rendőrök segítségével, akik elmagyarázták, hogy melyik útszakaszon érdemes leparkolnia a szüleiknek, illetve ha gyalogosan, vagy kerékpárral érkeznek, akkor mikor, hogyan és hol lehet szabályosan átkelni az úttesten. A példákból kiindulva – és akár egyedi kérdésekre válaszolva – azt is tételesen elmagyarázták a kicsiknek, hogy más közösségi tereken, vagy éppen a lakókörnyezetükben hogyan érdemes alkalmazni a megbeszélt szabályokat.

Rideg Gábor jelezte: a legtöbb bajt még mindig megelőzhető figyelmetlenségek okozzák. 

Elég, ha a kicsik meglátják az út túloldalán parkoló szüleiket, és körültekintés nélkül szaladnak oda hozzájuk, de ugyanígy gondot okoznak a rosszul felszerelt kerékpárok, főleg az ősz derekához közeledve, amikor egyre később kel fel a nap, míg télen hamar besötétedik, és akkor még nem beszéltünk az esős, sáros, ködös viszonyok veszélyeiről.

Létfontosságú, hogy a biciklik rendesen működő első-hátsó világítással, fényvisszaverő prizmákkal, illetve rendben és biztosan működő fékekkel legyenek felszerelve – sorolta.

A rendőrtiszt kérdésre válaszolva közölte: az ehhez hasonló előadásokon egyre többször kell szót ejteni a rollerekről, különösen azok elektromos motorral rendelkező típusairól. Utóbbiak egyre elterjedtebbek, de lábbal hajtott társaiknál jóval erősebbek, nehezebbek és gyorsabbak, így sokkal körültekintőbb használatot igényelnek. A nap programja során felmerült témákról a részletekbe menő előadások után szóróanyagokat osztottak ki – emlékeztetőül, valamint azért, hogy ha igénylik, akkor otthon, a szüleikkel is át tudják beszélni az elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában