Határvédelem

2022.09.21. 10:10

Tíz településen intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 652 határsértőt tartóztattak fel és 202 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 18 esetben összesen 106 határsértőt tartóztattak fel Csikéria, Lajosmizse, Tompa, Katymár, Mélykút, Petőfiszállás, Hercegszántó, Vaskút, Balotaszállás és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 37 esetben, összesen 423 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Öttömös, Kistelek, Kübekháza, Szatymaz, Nagylak, Kiszombor, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 17 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Törökszentmiklós 3 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Ács területén 36 határsértőt tartóztattak fel.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Fertőendréd, Fertőszentmiklós, Jánossomorja, Lövő területén összesen 53 határsértőt tartóztattak fel.

Nógrád megyében, Rétság területén a rendőrök 14 illegális migránst fogtak el.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában 3 esetben Bács-Kiskun, és 8 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 202 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 4 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A NAV munkatársainak észlelése alapján Ács közigazgatási területén  az M1-es autópályán, a járőrök kedden 4 óra 55 perckor intézkedés alá vontak egy angol honosságú tehergépkocsit és annak román vezetőjét. A gépjárműben 34 fő szír állampolgár tartózkodott, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Fertőendréd közigazgatási területén  az M85-ös autóúton kedden 7 óra 45 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú személygépkocsit, amit egy grúz állampolgár vezetett. A gépkocsiban 12 fő indiai személy tartózkodott, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

A Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai kedden 13 óra 24 perckor ellenőriztek egy szürke színű, Opel típusú zárt kisteherautót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján, Rétság belterületén. A rendőrök a rakteret átvizsgálva 14 ismeretlen személyt találtak. A külföldiek magukat szír állampolgároknak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Rétság közigazgatási területén, lakott területen, a közúton kedden 13 óra 24 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú kistehergépkocsit, amit egy olasz állampolgár vezetett. A gépkocsiban 14 fő szír személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában