Határvédelem

2022.09.04. 07:50

Százhét határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 688 határsértőt tartóztattak fel és 355 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 16 esetben összesen 107 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Gara, Hercegszántó, Katymár, Kelebia, Kiskunhalas, Lajosmizse, Mélykút, Tataháza és Tompa közúti határátkelő közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 28 esetben összesen 479 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Mórahalom, Szatymaz, Szeged, Szeged-Gyálarét és Zsombó közigazgatási területén.

Budapesten 2 esetben 8 fő, Fejér megyében 2 esetben Sáregresen 3 és Dunavecsénél 8, Győr-Moson-Sopron megyében 1 alkalommal Rajkánál 13, Komárom-Eszteregom megyében 2 esetben Tatabányán 26, Pest megyében 8 esetben Inárcson 8 és Vácon 24, Somogy megyében 1 esetben Balatonkeresztúron 6, Vas megyében Bucsunál 2 és Nardánál 4 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, indiai, kínai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török, tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun 1, Csongrád-Csanád megyében 15 esetben a rendőrök összesen 345 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt embert 1 embert fogtak el és 10 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Röszke közigazgatási területén az E-483 határjel térségében 2022 szeptember 3-án 0 óra 5 perc körüli időben saját észlelés alapján, a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú, Mercedes C220 típusú személygépkocsit, amit egy 32 éves német állampolgár vezetett. A járműben utazott egy fő magát palesztin és egy fő magát afgán állampolgárnak valló férfi ült.

Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2022. szeptember 3-án 0 óra 45 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy szerb honosságú Fiat Stilo típusú személygépkocsit és annak 52 éves szerb állampolgárságú vezetőjét. A járműben utazott 12 fő magát afgán állampolgárnak valló férfi.

Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2022 szeptember 3-án 2 óra 15 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vonták magyar honosságú Alfa Romeo típusú személygépkocsit, amit egy 30 éves szerb férfi állampolgár vezetett. A járműben utazott kilenc magát indiai állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Dunavecse közigazgatási területén az M8 autópályán 2022. szeptember 3-án 5 óra 45 perc körüli a járőrök ellenőrzés alá vonták az ukrán honosságú Skoda Octavia típusú személygépkocsi és a 39 éves ukrán állampolgárságú férfi vezetőjét. A járműben utazott hat férfi, egy nő és egy gyermek akik magukat szír állampolgárságúnak vallották.

Lajosmizse közigazgatási területén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Illegális Migráció Elleni Főosztályának jelzése alapján az M5 Autópálya Tengelysúlymérő Állomásán 2022. szeptember 3-án 9 óra körüli időben a rendőrjárőr ellenőrzés alá vonta a magyar honosságú, Skoda Octavia típusú gépjárművet és annak vezetőjét egy 60 éves magyar állampolgárt. A gépkocsiban négy fő magát indiai állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.

A NAV egységeinek saját észlelése alapján Rajka közigazgatási területén az M15 autóúton 2022. szeptember 3-án 8 óra 20 perc körül a járőrök ellenőrzés alá vontak egy osztrák felségjelű Mercedes Sprinter típusú kisbuszt és az azt vezető 37 éves török állampolgárt. A járműben 13 fő szír férfi állampolgár utazott.

Balotaszállás közigazgatási területén az 5413. számú út 2022. szeptember 3-án 13 óra 50 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy osztrák honosságú Volkswagen Crafter típusú személygépkocsit és annak vezetőjét egy osztrák állampolgárságú 38 éves férfit. A gépjárműben mellette utazott egy 32 éves szerb állampolgár is. A járműben 31 fő férfi tartózkodott. A gépjárműben tartózkodó személyek közül 15 magát pakisztáni, 13 indiai, három bangladesi állampolgárbak valló személy tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Főosztályának Székesfehérvári irodájának jelzése alapján a rendőrök Tatabánya közigazgatási területén az M1 autópályán 2022. szeptember 3-án 15 óra 45 perc körüli időben ellenőrzés alá vontak egy német honosságú Volkswagen T-Rock típusú személygépkocsit melyet egy 52 éves szír férfi állampolgár vezetett. A gépkocsiban nyolc fő szír férfi személy utazott.

A Készenléti Rendőrség Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén az M5 autópályán 2022. szeptember 3-án 19 óra 17 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy szerb állampolgárságú férfit, aki egy francia honosságú Mercedes E320 típusú személygépkocsi vezetett. A járműben nyolc fő magát indiai állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Tatabánya közigazgatási területén az M1 autópályán 2022. szeptember 03-án 19 óra 30 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú Volkswagen Carvel típusú járművet, amelynek  vezetője a rendőri ellenőrzést észlelve a leállósávba húzódott és a járművet és az abban tartózkodó 18 fő magát szír állampolgárnak valló személyt hátrahagyva gyalogosan elmenekült a helyszínről. Felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában