Határvédelem

2022.09.04. 07:50

Százhét határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 688 határsértőt tartóztattak fel és 355 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 16 esetben összesen 107 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Gara, Hercegszántó, Katymár, Kelebia, Kiskunhalas, Lajosmizse, Mélykút, Tataháza és Tompa közúti határátkelő közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 28 esetben összesen 479 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Mórahalom, Szatymaz, Szeged, Szeged-Gyálarét és Zsombó közigazgatási területén.

Budapesten 2 esetben 8 fő, Fejér megyében 2 esetben Sáregresen 3 és Dunavecsénél 8, Győr-Moson-Sopron megyében 1 alkalommal Rajkánál 13, Komárom-Eszteregom megyében 2 esetben Tatabányán 26, Pest megyében 8 esetben Inárcson 8 és Vácon 24, Somogy megyében 1 esetben Balatonkeresztúron 6, Vas megyében Bucsunál 2 és Nardánál 4 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, indiai, kínai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török, tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun 1, Csongrád-Csanád megyében 15 esetben a rendőrök összesen 345 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt embert 1 embert fogtak el és 10 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Röszke közigazgatási területén az E-483 határjel térségében 2022 szeptember 3-án 0 óra 5 perc körüli időben saját észlelés alapján, a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú, Mercedes C220 típusú személygépkocsit, amit egy 32 éves német állampolgár vezetett. A járműben utazott egy fő magát palesztin és egy fő magát afgán állampolgárnak valló férfi ült.

Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2022. szeptember 3-án 0 óra 45 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy szerb honosságú Fiat Stilo típusú személygépkocsit és annak 52 éves szerb állampolgárságú vezetőjét. A járműben utazott 12 fő magát afgán állampolgárnak valló férfi.

Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton 2022 szeptember 3-án 2 óra 15 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vonták magyar honosságú Alfa Romeo típusú személygépkocsit, amit egy 30 éves szerb férfi állampolgár vezetett. A járműben utazott kilenc magát indiai állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Dunavecse közigazgatási területén az M8 autópályán 2022. szeptember 3-án 5 óra 45 perc körüli a járőrök ellenőrzés alá vonták az ukrán honosságú Skoda Octavia típusú személygépkocsi és a 39 éves ukrán állampolgárságú férfi vezetőjét. A járműben utazott hat férfi, egy nő és egy gyermek akik magukat szír állampolgárságúnak vallották.

Lajosmizse közigazgatási területén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Illegális Migráció Elleni Főosztályának jelzése alapján az M5 Autópálya Tengelysúlymérő Állomásán 2022. szeptember 3-án 9 óra körüli időben a rendőrjárőr ellenőrzés alá vonta a magyar honosságú, Skoda Octavia típusú gépjárművet és annak vezetőjét egy 60 éves magyar állampolgárt. A gépkocsiban négy fő magát indiai állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.

A NAV egységeinek saját észlelése alapján Rajka közigazgatási területén az M15 autóúton 2022. szeptember 3-án 8 óra 20 perc körül a járőrök ellenőrzés alá vontak egy osztrák felségjelű Mercedes Sprinter típusú kisbuszt és az azt vezető 37 éves török állampolgárt. A járműben 13 fő szír férfi állampolgár utazott.

Balotaszállás közigazgatási területén az 5413. számú út 2022. szeptember 3-án 13 óra 50 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy osztrák honosságú Volkswagen Crafter típusú személygépkocsit és annak vezetőjét egy osztrák állampolgárságú 38 éves férfit. A gépjárműben mellette utazott egy 32 éves szerb állampolgár is. A járműben 31 fő férfi tartózkodott. A gépjárműben tartózkodó személyek közül 15 magát pakisztáni, 13 indiai, három bangladesi állampolgárbak valló személy tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Főosztályának Székesfehérvári irodájának jelzése alapján a rendőrök Tatabánya közigazgatási területén az M1 autópályán 2022. szeptember 3-án 15 óra 45 perc körüli időben ellenőrzés alá vontak egy német honosságú Volkswagen T-Rock típusú személygépkocsit melyet egy 52 éves szír férfi állampolgár vezetett. A gépkocsiban nyolc fő szír férfi személy utazott.

A Készenléti Rendőrség Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén az M5 autópályán 2022. szeptember 3-án 19 óra 17 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy szerb állampolgárságú férfit, aki egy francia honosságú Mercedes E320 típusú személygépkocsi vezetett. A járműben nyolc fő magát indiai állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Tatabánya közigazgatási területén az M1 autópályán 2022. szeptember 03-án 19 óra 30 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú Volkswagen Carvel típusú járművet, amelynek  vezetője a rendőri ellenőrzést észlelve a leállósávba húzódott és a járművet és az abban tartózkodó 18 fő magát szír állampolgárnak valló személyt hátrahagyva gyalogosan elmenekült a helyszínről. Felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában