Galériával

2022.09.29. 17:57

Az idősek biztonságáról szólt a nap Kecskeméten

Október 1. az idősek világnapja, ennek apropóján Együtt az idősek biztonságáért és egészségéért címmel a nyugdíjasok számára rendezett tematikus napot a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, a Bűnmegelőzési Osztálya és a Kecskemét Városi Szociális Közalapítvány a megyei könyvtárban.

Horváth Péter

Dudásné Tóth Erika őrnagy tájékoztatta az időseket.

Fotó: Bús Csaba

A program elején dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Lévai Jánosné tanácsnok, és Steiner Petra, a könyvtár kommunikációs referense köszöntötte a nap főszereplőit.

Dudásné Tóth Erika őrnagy, a Balesetmegelőzési Bizottság titkára hírportálunknak elmondta, hogy a rendezvény már hagyomány, hiszen hosszú évek óta szerveznek időseknek szóló bűn- és balesetmegelőzési foglalkozást. Tavaly óta vetélkedő formájában, interaktívan játékos módon dolgozzák fel a vonatkozó témaköröket, melyben idén is nagy lelkesedéssel vett részt a tíz hét fős csapat. A főbb témákat a 112-es segélyhívószám, a vagyonvédelem és az állatvédelem alkották, emellett a közlekedésbiztonságra is hangsúlyt fektettek. A kitöltött válaszlapok eredményeit a rendőrség szakértői értékelték, párbeszédes formában feldolgozták, majd prezentációt is láthattak az adott témakörökben az idősek.

Az árpádvárosi Csigabiga Óvoda Cica csoport nagycsoportosai is szórakoztatták az időseket néptánccal, énekkel és szavalattal. A Református Konviktusban elköltött közös ebéd előtt pedig Fejős Jenő nótáit hallhatták a résztvevők. A program ideje alatt az ölelő Kéz Alapítvány jóvoltából szűrővizsgálatokon vehettek részt a nyugdíjasok.

Dudásné Tóth Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a bűncselekményekkel és a balesetekkel kapcsolatban legveszélyeztetettebb korosztályt jelentik a szépkorúak, ezért a rendőrség kiemelt feladata az ő tájékoztatásuk. Az őrnagy kiemelte, hogy az idősek senkiben se bízzanak, csak családtagjaikban: ne engedjenek be idegent lakásukba, lássák el lakásaikat, házaikat megfelelő biztonsági felszereléssel, ami megfelelő zárakat, ablakokat jelent. Mint fogalmazott, mindig ajánlott kételkedni az idegenek szavában és szándékában, amikor felkeresik őket vagy megszólítják az utcán. A balesetmegelőzéssel kapcsolatban kiemelte, hogy itt az ősz, amikor romlanak a látási viszonyok, ezért mindenki fordítson figyelmet a láthatóságára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában