Határvédelem

2022.08.20. 09:45

Százhatvannégy határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 621 határsértőt tartóztattak fel és 359 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 28 esetben összesen 164 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsbokod, Balotaszállás, Csátalja, Hercegszántó, Hóduna, Kecskemét, Kelebia, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Mélykút, Szabadszállás és Vaskút közigazgatási területén valamint az M5-ös autópálya 92. kilométerszelvényénél – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 30 esetben összesen 379 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Deszk, Kiszombor, Kübekháza, Makó, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szeged és Szeged- Gyálarét közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 4 alkalommal összesen 9 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Hegyeshalom, Sopronkövesd, Mosonmagyaróvár és Mosonszolnok közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 4, Inárcson 15, Alsóújlakon 23, Ólmódon 2, Dudar közigazgatási területén 25 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, indiai, indonéz, libanoni, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 4, Csongrád-Csanád megyében 17 esetben a rendőrök összesen 359 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

2022. augusztus 19-én 03 óra 20 perckor Balotaszállás közigazgatási területén, az 5501-es számú úton a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú kisteherautót. A gépkocsi vezetője az intézkedés megkezdése előtt elmenekült a helyszínről, őt később 12 óra 30 perckor fogták el a rendőrök.  Az ellenőrzött gépjárműben 19 magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. A gépjárművet vezető 22 éves, moldáv állampolgárságú férfi személlyel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján, Balotaszállás közigazgatási területén, az 5413-as úton a rendőrök egy német honosságú teherautót állítottak meg 2022. augusztus 19-én 20 óra körüli időben. A gépjármű vezetője a megállás után kiszállt a gépjárműből, majd elszaladt. A járműben 18, magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A járőrök 2022. augusztus 19-én 20 óra 25 perckor Kiskunmajsa közigazgatási területén, a 5402-es úton ellenőriztek egy magyar honosságú teherautót, amit egy szerb állampolgárságú férfi vezetett. A gépjárműben a vezetőn kívül 19, magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában