Videóval

2022.06.17. 13:11

Idén már több mint kétszáz esetben érte támadás a határvédőket a déli határszakaszon

Legutóbb kővel támadtak a migránsok a rendőrökre Kunbaja külterületén, egyikük fejsérülést szenvedett.

baon.hu

A fotó a police.hu videójából származik.

Kunbaja külterületén csütörtökön 17 óra 35 perckor határsértők kővel dobtak meg egy – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság állományában dolgozó, és a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő – rendőr főtörzsőrmestert. A kő a rendőr fejét találta el, és könnyű sérülést okozott. Az illegális migránsok ezzel egyidőben megdobáltak egy megkülönböztető jelzéssel ellátott Mercedes Sprintert, kárt okoztak egy pihenőkonténerben, illetve egy magasfigyelő plexiből készült elemeit is le-, illetve betörték. Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított – közölte a rendőrség.

Mint írják, idén számos esetben intéztek támadást illegális migránsok a határvédők ellen: 2022. január 1-től a Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei határszakaszon összesen 238 alkalommal támadtak rá határsértők rendőrökre, honvédekre és fegyveres biztonsági őrökre. A karók, a botok és különböző méretű kövek, tégladarabok dobálása, sőt az egyenruhások irányába történt bő homokszórás is mindennapossá vált, ezidáig 28 rendőrnek okozva sérülést. Hivatalos személy elleni erőszak miatt 61, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt pedig 78 alkalommal indult ezidáig eljárás.

Az illegális migránsok erőszakos, gátlástalan fellépése az ugyancsak a határaink védelmét szolgáló tárgyak, eszközök körében is jelentős kárt okozott. Rendőrségi és honvédségi járművekben 120 alkalommal keletkezett kár, egy-egy esetben akár több millió forintot is meghaladóan. A rongálás 19 esetben kamerákat, 33 alkalommal pedig a határzárat érintette.

A Magyarország határát jogellenesen átlépő, vagy azt megkísérlő határsértők száma folyamatosan nő. Elmondható, hogy a határsértők egyre agresszívebbek és nem válogatnak az eszközökben. A határt védő rendőrök és katonák azonban határozottan lépnek fel a jövőben is a jogsértőkkel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában