Vádemelés

2022.03.17. 08:34

Két családtagja halálát okozta a férfi, aki nem tartotta be a követési távolságot az M5-ösön

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki tavaly júliusban az M5-ös autópályán autójával belerohant egy lassan haladó nyerges vontatóba, majd egy másik személyautónak ütközött. A vádlott édesanyja és testvére életét vesztette a balesetben.

Hraskó István

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön kiadott közleményében az esetről azt írja: a vádlott tavaly július 24-én dél körül Kiskunfélegyháza közelében az M5-ös autópályán egy személyautót vezetett Szeged felé, mintegy 93-103 kilométer/óra sebességgel hajtott. Az időjárás derült volt, a látási viszonyok jók voltak, a sztrádán pedig nagy volt a forgalom.


A vádlott előtt egy félpótkocsit vontató nyerges vontató haladt, de forgalmi okból csak mintegy 7-8 kilométer/óra sebességgel, emiatt vezetője ki is tette a vészvillogót. 

A főügyészség hangsúlyozta: a lassan haladó teherautó féktávolságon kívül észrevehető volt, a vádlott azonban nem tartott megfelelő követési távolságot.Mikor észrevette a vontatót, hirtelen balra kormányzott, hogy elkerülje a karambolt, ennek ellenére mintegy 80-90 kilométer/óra sebességgel a félpótkocsi hátuljának ütközött, majd emiatt a belső sáv irányába sodródva érintőlegesen nekiment egy másik személyautónak is, amely a belső sávban forgalmi okból szintén lassan, mintegy 15-20 kilométer/óra sebességgel haladt.


Az ütközés után a vádlott autója a belső sávban, elejével a leállósáv irányába állt meg. A vádlott három utast szállított, akik közül a jobb oldali első ülésen ülő férfi és a jobb oldali hátsó ülésen helyet foglaló nő – a vádlott testvére és anyja - olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen meghaltak. A harmadik utas és a vádlott nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Valamennyiük biztonsági öve be volt csatolva.


— A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elől haladó jármű mögött – annak hirtelen fékezése esetén is – meg lehessen állni — áll a vádiratban.


A szabadlábon védekező vádlottat a Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és végrehajtandó fogház, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában