Bács-Kiskun

2022.01.17. 09:36

Macskaalomba rejtette a Hollandiából becsempészett kokaint a bűnbanda

Kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy öt főből álló bűnbandával szemben, akik Hollandiából több mint négy éven át kokaint, extasyt és speedet csempésztek Magyarországra, amit Orosházán, Szegeden és Budapesten terjesztettek.

Hraskó István

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Négyessyné dr. Bodó Mariannától, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk: a Hollandiában élő - egyébként rendszeres kábítószer fogyasztó - vádlott régóta baráti viszonyban volt egy szegedi férfival. 2015 nyarán megállapodtak abban, hogy a kint élő férfi holland kapcsolatai révén kábítószert szerez be és juttat el Magyarországra.

— A kábítószer kereskedők ettől kezdve a minél nagyobb anyagi haszon érdekében szervezetten együttműködtek, egymás tevékenységét segítették, a megrendelés, a szállítás és az elosztás, értékesítés feladatait megosztották egymás között. A bűnbanda tagjai egymás között „virágnyelven” beszéltek: az adott kábítószer fajtára használt kifejezéssel – „orchidea”, „kóla”, „olaj”, „rózsa” - közölték egymással telefonon, mikor, milyen kábítószerből, mekkora mennyiségre van szükségük — részletezte a főügyészség helyettes szóvivője.

A kábítószer hollandiai beszerzéséhez szükséges készpénzt a kinti tagnak járó jutalékkal együtt a szegedi vádlott egy nemzetközi személyszállítással foglalkozó bűntársuk segítségével juttatta ki, majd ugyanez a sofőr hozta be – a szokásos heti fuvarjai során – a holland tag által megvásárolt kábítószer csomagokat.

A kereskedő banda 2015 augusztusától 2018 nyaráig legalább 68 kg speedet, 68 ezer darab extasy tablettát szerzett be- Ezt az üzletet finanszírozó szegedi tag maga értékesítette tovább nagyobb tételben az orosházi és kiskunhalasi kereskedő társuknak. 

A kiskunhalasi elkövető kokainnal átitatott és macskaalomba rejtett szövetanyagból a hollandiai társ által beszerzett „felütőanyag” segítségével 11 kilogramm kokaint nyert ki, amit a banda Budapesten értékesített.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök egy közúti ellenőrzés során a fuvarozást végző tagnál kokaint, kannabiszt és amfetamint találtak. A lefoglalt porok és tabletták kábítószer tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának ötszöröse volt.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség a bűnbanda tagjait kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja, és mind az ötükkel szemben fegyházbüntetés kiszabására, továbbá vagyonelkobzásra tett indítványt. A letartóztatásban lévő illetve bűnügyi felügyelet alatt álló férfiak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában