megelőzés

2021.03.04. 10:00

Megszaporodtak az autótüzek Bács-Kiskun megyében

Az elmúlt napokban többször is riasztották a tűzoltókat gépjárművek tüzéhez Bács-Kiskun megyében. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megosztott néhány jó tanácsot arról, miként tudjuk megelőzni ezeket a tüzeket, illetve arról, hogy mit tegyünk, ha megtörténik a baj.

baon.hu

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

A legtöbb autótűz rövidzárlatból, akkumulátor-meghibásodásból, üzemanyagfolyásból, vagy egy nem kellően rögzített kábel kidörzsölődéséből adódik – tudtuk meg Kovács Andreától, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

– Személyautóknál a műszaki hiba esetén leginkább a motortérben csapnak fel a lángok. A továbbterjedés megfékezésére a kezdeti állapotban még van esély ennek hiányában nagyon gyors a tűz terjedése, egy-két perc alatt az egész jármű lángokba borulhat. Ilyenkor nem csak az autónk károsodhat, hanem a benne tartózkodó személyek, utasok is közvetlen életveszélynek vannak kitéve. Ezért nagyon fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés – hívta fel a figyelmet a szóvivő, aki hozzátette, a megelőzés tekintetében nagyon fontos a gondos hozzáállás, az, hogy ne maradjon el járművünk rendszeres, szakemberrel végeztetett karbantartása.

– Ha füstöt érzékelünk vagy tüzet látunk az autóban,

biztonságosan álljunk félre az első lehetőségnél a gépjárművel és szálljon ki mindenki.

Az elakadásjelzőt is használjuk, és állítsuk le a motort. Igyekezzünk higgadtak maradni. Ügyeljünk mozgásunknál a többi közlekedő járműre is, hogy ne történjen baleset. Ha az autó utasterében keletkezett tűz és van nálunk tűzoltó készülék – porral oltó, széndioxiddal oltó vagy habbal oltó –, kezdjük meg az oltást – mondta Kovács Andrea.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a motortérben keletkezett tűznél a hirtelen kiáramló meleg levegő és a forró karosszéria a motorháztető felnyitása során égési sérüléseket okozhat.

– A motorháztető felnyitását különös gonddal végezzük, mert a levegő motortérbe áramlásával hirtelen fellobbanhat a tűz és súlyos égési sérüléseket okozhat. A motorháztető felnyitását minden esetben a tűz oltására előkészített tűzoltó készülékkel a kezünkben tegyük. Javasoljuk, hogy elsősorban csak annyira (résnyire) felnyitni, hogy az oltóanyag bejuttatható legyen a motortérbe. Kisebb lángnál, kevesebb oxigén utánpótlásnál az oltás jelentősen hatékonyabb. Amennyiben nem így teszünk az intenzív égés könnyen és gyorsan átterjed az utastérbe is.

Ha nincs tűzoltó készülékünk, a felnyitással érdemes bevárni a segítséget, a tűzoltók kiérkezését

– hangsúlyozta Kovács Andrea.

Ha a kigyulladt gépjármű garázsban, vagy épület közvetlen közelében van, és ha úgy ítéljük meg, hogy ez még a testi épségünk veszélyeztetése nélkül megoldható, akkor érdemes az autót kézi erővel a szabad térbe és az épülettől távolabb mozgatni. Így ha a füstölés, esetleg a lángolás erősödik, az nem tesz kárt az épületben és nem veszélyezteti közvetlenül az ott tartózkodókat. Ha egy mélygarázsban gyullad ki egy autó, akkor haladéktalanul el kell hagyni a teret és hívni kell a tűzoltókat, illetve értesíteni kell a személyzetet.

Az utastérben keletkező tüzek gyakori oka olyan tárgyak – öngyújtó, szemüveg, üvegből készült tárgyak – helytelen elhelyezése, amelyek erős napsütés hatására hamar felforrósodnak.

Ezeket ne hagyjuk a kalaptartón, vagy a szélvédő mögé helyezve, hosszabb időre kitéve a nap sugarainak.

Tegyük olyan helyre, ahol a parkolás során erős napsugárzás nem érheti.

– Ha valaki autóban dohányzik, mindig legyen a csikk eloltására és tárolására alkalmas eszköz – hamutál, vagy vizet tartalmazó palack – a járműben. Soha ne dobjuk ki az égő cigarettát az autóból! A menetszél a lehúzott ablakon visszafújhatja a csikket vagy a parazsat, kiesve az autóból pedig akár erdőtüzet is okozhat – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában