Videóval

2021.02.12. 09:21

Milliókat keresett a halasi pár a hamis ruhákkal az interneten

A kibernyomozók egy kiskunhalasi nőt és férfit azzal gyanúsítanak, hogy több száz sértettet károsítottak meg az egyik közösségi oldal adás-vételi csoportjában, más profilokról mentett fotókkal csalt ki több millió forintot kisgyerekes szülőktől. A halasi párt őrizetbe vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája.

Pozsgai Ákos

Forrás: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Az elkövetők 2020 őszétől kezdődően a közösségi oldalon álprofilok felhasználásával hirdetéseket adtak fel különböző termékek (legtöbbször gyermekruhák, gyermekkönyvek és játékok) eladásának látszatát keltve. A termékek azonban ténylegesen sosem voltak a birtokukban, azok fotóit más felhasználók által létrehozott hirdetésekből szerezték meg, fizetésként pedig csak postai előre utalást voltak hajlandóak elfogadni. A hirdetésekkel több száz felhasználót sikerült megtéveszteniük, akik a vételár elutalását követően hiába várták a megrendelt termékeket; a gyermekjátékok és könyvek sosem érkeztek meg, az eladók pedig törölték a profiljaikat vagy letiltották őket a közösségi oldalon – áll a rendőrségi közleményben.

Fotó: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói a felderítés során azonosították a feltételezett elkövetőket, a kiskunhalasi 30 éves K. Klaudia Nórát és a 32 éves R. János Márkot. Lakóhelyükön szerdán mindkettőjüket elfogták és kutatást tartottak náluk, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki őket több rendbeli csalás és személyes adattal visszaélés bűncselekmények elkövetése miatt. A kihallgatás során részben beismerő vallomást tettek. Mint kiderült, a napi megélhetésükhöz szükséges pénzt teljes egészében a folyamatos átverésekkel teremtették elő. A kihallgatások után őrizetbe vette őket a rendőrség, a nyomozók kezdeményezték a letartóztatásukat. A sértettek nagy számára tekintettel az átvert személyek teljes körének azonosítása, illetve a pontos kárérték meghatározása a további nyomozás feladata lesz.

A rendőrség ismételten felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években különösen pedig az elmúlt hónapokban egyértelműen növekedett az interneten bonyolított adásvételek száma, amit a csalók is igyekeznek mindinkább kihasználni.

– Ha az internetes adásvételi oldalakon olyan termékekre bukkanunk, melyek különösen kedvező ára gyanakvásra adhat okot, minden esetben nézzünk utána az eladó korábbi értékeléseinek. Ha ezek hiánya, vagy éppen a negatív értékelések miatt kétségeink merülnek fel egy hirdetés valódiságával kapcsolatban, lehetőleg ne utaljunk előre, tűnjön bármennyire is csábítónak az ár – figyelmeztetett a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!