visszatérő probléma

2021.02.24. 09:59

Illegálisan lerakott szemetet égettek Kalocsán, a nádasba is belekapott a tűz

Nagy mennyiségű hulladékot gyújtottak meg ismeretlenek Kalocsán hétfőn. A tüzet a kalocsai tűzoltók oltották el.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Ismét nagy mennyiségű hulladékot gyújtottak meg ismeretlenek a Szőlőkköze városrészben fellelhető illegális szemétlerakók egyikénél hétfőn. A tüzet a Kalocsai Polgárőr Egyesület járőrei észlelték – közleményükben azt írták, hogy nagyjából húsz négyzetméteren égett a szemét, ami lángra lobbantotta az avart, illetve a közelben folyó Árpás-csatorna melletti nádast is.

A polgárőrök hétfő este kilenc óra után néhány perccel hívták a 112-es segélyhívót, tudatva a hatóságokkal, hogy tüzet észleltek a csatornaparton.

Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre megerősítette: a Kertekalja sor és a Rózsa köz sarkán avar, gaz és kommunális hulladék égett. A helyszínre néhány perc alatt kiérő kalocsai tűzoltók egy vízsugárral és kézi szerszámokkal rövid időn belül elfojtották a lángokat, a katasztrófavédelem pedig hivatalból értesítette az esetről a környezetvédelmi hatóságot – tájékoztatta a baon.hu-t a szóvivő.

A félreeső, városhatáron lévő környéken gyakoriak a szemétégetések, az önkormányzat évek óta igyekszik felszámolni az illegális lerakókat, és valahogyan rábírni az ott élőket a szabályos hulladékkezelésre. A városnak rendszeresen több millió forintjába kerül a csatorna megtisztítása, mivel a környező utcák lakói jellemzően oda dobják ki a háztartásban keletkező kommunális hulladékot és a lomokat is, amivel teljesen tönkretették a természetes vízpartot.

A Szőlőkközében egyébként hamarosan felzárkóztató program indulhat, ugyanis a város – a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve – 250 millió forintos pályázatot nyújtott be bérlakás-felújításra, közösségi terek létesítésére, a közösségi ház rekonstrukciójára és többek között illegális szemétlerakók felszámolására, valamint szabályos hulladéktárolók létesítésére. A szegregált területek fejlesztését célzó projekt eredményhirdetése e hónap végére várható, az önkormányzat bízik a pozitív elbírálásban, ezért megkezdte a felkészülést a pályázat végrehajtására.

Az Árpás-csatorna szemétlerakó vált, a parton rendszeres égetések nyomai láthatók. (archív fotó)
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában