bács-kiskun

2021.02.12. 10:43

Előzetesbe került egy adócsalással és zsarolással gyanúsított ügyvéd

Egy szolnoki ügyvéd és egy másik férfi letartóztatását indítványozta a megyei főügyészség, mert az ügyvéd Németországból behozott luxusautók eladása kapcsán csalta el az áfát, zsarolással szerzett meg egy céget, a bűntársa pedig fűrészáruval követett el adócsalást.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Fotó: illusztráció

A megalapozott gyanú szerint az ügyvéd – aki egy másik bűnügyben bűnügyi felügyelet alatt áll – 2013-2018 között összesen 36, nagy értékű luxusautót vásárolt és hozott be az országba elsősorban Németországból, hogy eladja azokat. Hogy ne kelljen az áfát megfizetni, a kocsikat a társai által működtetett számlagyárhoz tartozó cégeken „futtatta” át, de a cégek az értékesítés után nem adóztak. A kereskedelmet az ügyvéd irányította, az autókat ő választotta ki és személyesen finanszírozta.

Ezzel a költségvetésnek mintegy 177 millió forint kárt okozott.

Az ügyvéd ezenkívül zsarolással szerzett meg egy céget és a tulajdonában lévő üzlethelyiséget. A zsarolás elérte a célját: a sértett belement az ügyletbe, ami neki több mint 21 millió forint kárt okozott. Az ügyvéd bűntársa pedig Szlovákiából és Ukrajnából szerzett be fenyő fűrészárut, majd egy számlagyár felhasználásával áfacsalással értékesítette az ország minden régiójába, különböző tüzépeknek, fatelepeknek. Az ügyvéd is részt vett ebben, az ötleteiért a bevételből is részesedett.

Az ügyvédre és bűntársára ehét szerdán csaptak le a NAV nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei is részt vettek. A nyomozók közel 80 helyszínen tartottak kutatást és az ügyvéd gyanúsítottat bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és zsarolás bűntette miatt, míg bűntársát 57 rendbeli bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és 22 rendbeli költségvetési csalás vétsége miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A pénzügyi nyomozók mindkét férfit őrizetbe vették.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását többek között a szökés-elrejtőzés veszélye miatt, és hogy ne tüntessék el a bizonyítékokat, vagyontárgyaikat.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója pénteken döntött a főügyészség indítványairól és mindkét gyanúsított letartóztatását az ügyészség indokaival egyetértve elrendelte. A végzések nem véglegesek, ellenük a gyanúsítottak és védőik enyhébb kényszerintézkedés végett fellebbeztek.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában