bács-kiskun

2021.01.27. 20:00

Az interneten szólítják meg a közlekedőket a rendőrök

A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkája a személyes kapcsolatokon alapul. Egész évben különböző korosztályoknak szóló, változatos rendezvényeken ismertetik meg a balesetmentes, biztonságos közlekedés alapjait. A járvány miatt azonban meghiúsult a személyes kontaktus lehetősége, így az online térben szólítják meg a közlekedőket, de számos programot terveznek akkorra, amikor visszaáll a megszokott élet.

Horváth Péter

Dudásné Tóth Erika

Fotó: Bús Csaba

– Új megoldások kidolgozására ösztönzött bennünket a rendkívüli helyzet, hiszen fontos, hogy továbbra is fenntartsuk a kapcsolatot az óvodákkal, iskolákkal, valamint a közlekedőkkel – mondta Dudásné Tóth Erika címzetes őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára. A megváltozott élet az online tér felé terelte őket, ahol továbbra is minden korcsoportot igyekeznek elérni.

A megye általános és középiskolásait szólítják meg a No crash challenge (magyarra fordítva: Nincs baleset kihívás) online vetélkedővel. Ennek lényege, hogy február 1-től kilenc héten át összesen száz közlekedési témájú kérdést tesznek fel a szervezők a Füredi Autósiskola és a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Facebook-oldalán. A válaszokat az adott hét péntek (az utolsó héten szerda) délig várják a [email protected] címre. Ide kérik megküldeni az osztályok jelentkezését is január 29-ig, kapcsolattartó és e-mail-cím megadásával. A kérdések a közlekedési szabályok, a biztonságos közlekedés, a közlekedés története és a közlekedéssel kapcsolatos érdekességek témaköreit érintik. A szervezők szeretnék kutatómunkára is hívni a részt vevő osztályokat, ezért olyan kérdéseket is feltesznek, melyek közös kutatást igényelnek az osztályközösségtől.

Az első helyezett 100, a második 80, míg a harmadik 50 ezer forint hozzájárulást nyer az osztályközösség közös céljainak megvalósításához.

A tesztlapok általános és középiskolás bontásban jelennek meg hétfőnként. Az általános iskolások gyalogos és kerékpáros közlekedéssel, míg a középiskolások már közúti közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket kapnak.

Szeretnék elérni az óvodásokat és nyugdíjasokat is a virtuális térben. Óvodapedagógusok bevonásával rajzolós, színezős és kirakós feladatokkal hoznák közelebb a legkisebbekhez a biztonságos közlekedés alapjait.

Készülnek online vetélkedővel a megyei nyugdíjasklubok számára is.

A nyertes klub tagjait pedig egynapos buszos kirándulás keretében meghívják egy kirándulásra a kiskőrösi Közlekedési Múzeumba és Petőfi szülőházába, majd ebéddel is megvendégelik őket.

Úgy tűnik, hogy az előző évhez hasonlóan elmaradnak a tavaszi programok. Minden évben tavasszal tartják az alsó és felső tagozatosoknak szóló kerékpáros programjaikat, illetve a Középiskolások Közlekedésbiztonsági Kupáját. Szintén tavasszal a motorosok reflexeit melegítették volna be a motorosszezonra a vezetéstechnikai tréningjükkel.

Dudásné Tóth Erika címzetes őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára
Fotó: Bús Csaba

Dudásné Tóth Erika reménykedik abban, hogy nyáron már ismét az emberek között lehetnek és megtarthatják rendezvényeiket. Június 28-tól tervezik a Police Camp tábort a Szelidi-tónál azoknak a felső tagozatosoknak, akik a megyei közlekedésbiztonsági vetélkedőkön helyezést értek el. Az egyhetes táborban délelőttönként bűn-, baleset- és áldozatvédelmi témákban tartott tematikus foglalkozásokon vesznek részt a fiatalok. Szintén júniusban rendeznék meg a Közlekedik a család című családi baleset-megelőzési napot.

Szeptemberben tartanák meg a KRESZ-szafarit az általános iskolások számára a Kecskeméti Vadaskertben, ahol nyolc negyedikes osztály versenyezne. A közlekedésbiztonsággal kapcsolatos feladatokat úgy választják ki, hogy azok összefüggjenek az állatok tulajdonságaival. Október elsején pedig a könyvtárban rendeznének programot az idősek számára.

Az ősz a szakmai versenyek időszaka, illetve ekkor tartják az őszi-téli átállás eseményeit is, mely során felkészítik a közlekedésben részt vevő­ket az őszi és téli közlekedésre.

Interaktív előadás diákoknak

Tavaszra terveztek egy igazi nagy dobást, de lehet, hogy ezt kényszerűen őszre halasztják: a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban rendezik meg a No crash című, diákoknak szóló interaktív előadást. Már folyamatban van a valós eseteken alapuló közlekedésbiztonsági jelenetek megírása, melyeket a színház művészei adnak elő, és minden jelenetet a rendőrség szakembereivel közösen elemeznek majd a diákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában