bács-kiskun

2020.10.30. 18:14

Mindenkit fokozott óvatosságra int a szakember

A kegyelet napjaiban, mindenszentekkor és halottak napján sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját. Váróczi-Bakos Rita címzetes rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója felhívta a figyelmet arra, hogy e napok nemcsak az emlékezésről, hanem a biztonságról is szólnak.

Horváth Péter

Váróczi-Bakos Rita bűnmegelőzési szakember

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– A napokban számoljanak azzal a kilátogatók, hogy megnövekedett forgalomban kell elérniük úti céljukat. Fokozott torlódásra, hosszabb utazási időre kell számítani és rendőri forgalomirányításra is – mondta Váróczi-Bakos Rita. Ha tömegközlekedéssel jutnánk el célunkhoz, ott ekkor lesben állhatnak a zsebtolvajok. Fontos, hogy az utazó táskáját zártan, maga mellett viselje és kerülje a hátizsák használatát.

A tapasztalatok alapján ekkor a leggyakrabban előforduló bűncselekmény az autófeltörés.

– Ilyenkor leginkább az úgynevezett utazó bűnözők dolgoznak, akik a temető előtt parkoló kocsikból lopják el az elöl hagyott értékeket. A kisebb településen élők nem minden esetben zárják autóikat, amit a bűnözők kihasználnak – hívta fel a figyelmet az őrnagy. Gépkocsifeltörés a nagyobb temetők parkolóiban is gyakori, ezért csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigyék magukkal, nagyobb értékek ne legyenek a temetőbe látogatóknál, és ne hagyjanak értéket a kocsiban, amit mindig zárjanak le.

– A tolvajok akár temetőlátogatóként, akár autójukban ülve figyelik a temetőbe érkezőket és keresik a lehetőséget. Ha egy járműből sikerül értéket elemelniük, úgy újabb település parkolójában kezdhetnek ismételt akcióba. E napokban gépkocsifeltörésről érkezik a legtöbb bejelentés a rendőrségre – mondta a szakember.

Váróczi-Bakos Rita bűnmegelőzési szakember
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A temetőkapun belül sincsenek biztonságban értékeink.

– A temetőben is működnek a tolvajok, ezért itt is résen kell lenniük. Ne hagyják őrizetlenül a táskát még akkor sem, ha a vízért mennek vagy ismerőssel találkoznak – mondta. E szabályok betartásával könnyen elkerülhetjük az áldozattá válást. Váróczi-Bakos Rita hangsúlyozta, hogy ha már megtörtént a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, vagy mivel e napokban fokozott a rendőri jelenlét a nagyobb temetőknél, értesítsük a legközelebbi szolgálatteljesítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában