GALÉRIÁVAL

2020.09.15. 14:00

100 éves a Rendőrség-vándorkiállítás nyílt Kecskeméten

Hétfőn nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt a 100 éves a Rendőrség – A magyar rendőrség története című kiállítás a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. A látogatók számára korabeli egyenruhákon, karjelzéseken és kitüntetéseken keresztül válik élővé a rendőrség történelme.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Hétfőn a nagyközönség előtt is megnyílt a múlt héten Kecskemétre érkezett 100 éves a Rendőrség – A magyar rendőrség története című centenáriumi vándorkiállítás. A tárlaton az egy évszázada államosított rendőrség történetét információban gazdag molinókon keresztül ismerhetik meg a látogatók.

A vándorkiállítás kecskeméti állomása országosan egyedülálló, mert megyénk rendőrei is elhozták saját gyűjteményük darabjait. Így láthatók az elmúlt száz év rendőrségi kézikönyvei, tankönyvei és egy különleges gyufásdoboz-sorozat is. A kiállítás legnagyobb részét Varga Ottó zászlós, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság nyomozójának gyűjteményrészlete adja.

Varga zászlós 25 éve gyűjti a rendőrségi és határőr-egyenruhákat, karjelzéseket és kitüntetéseket. Kutatási területe az 1945-től napjainkig tartó időszak. A negyedszázad alatt mintegy 1500 magyar rendőrségi és határőrkarjelvényt, 150 rendőrségi és határőrségi egyenruhát és több kontinens fegyveres szerveitől származó, összesen 450 különféle sapkát gyűjtött a nyomozó.

Gyűjteményét gyarapítják az 1945 után alapított fegyveres szervek tagjainak adományozott kitüntetések darabjai, valamint a csendőrség és a rendőrség 1901-től kiadott oktató és szabályozó könyvei is.

Aki megtekinti a gyűjteményt, Varga zászlós értő vezetésével valódi időutazáson vehet részt. Megismerhetik a látogatók, hogy hogyan változtak az uniformisok az 1945-46-os Tildy-korszak egyenruhái a Rákosi- és a Kádár-korszak darabjain keresztül egészen napjainkig.

A rendészettörténettel foglalkozó Varga zászlós elmondta, hogy hosszas, aprólékos nyomozómunkával – a kitüntetések jellege, sorrendje, a varrás és a feltűzések nyomai alapján – számos egyenruha viselőjének személyére is fény derült.

A karszalagok között páratlan példányok is megtekinthetők a Tanácsköztársaság korából. A múlt század elejéről származó rendőrségi tankönyvek címei olykor meghökkentő tartalmat sejtetnek és a kitüntetések sorozatában egészen értékes darabok találhatók.

– Az államosított rendőrség száz éve alatt olyan korszakokban is feladata volt a rendfenntartás, melyeket ma kitörölnénk emlékezetünkből, de ha ezt megtennénk, nem tanulnánk az elkövetett hibákból – hangsúlyozta a zászlós a tárlat egyik üzenetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában