kecskemét

2020.06.24. 15:15

Bűnmegelőző beszélgetést tartottak a nyári táborban

A Bács-Kiskun megyei rendőrök általános iskolák gyermekekkel beszélgettek, többek között a nyár veszélyeiről és a segélyhívó helyes használatáról.

police.hu

Forrás: police.hu

A kecskeméti Szentcsalád Plébánia már évek óta minden júniusban nyári napközis tábor szervez a hitoktatásban részesülő gyermekek számára. A táborozók biztonsága érdekében prevenciós jellegű foglalkoztatásokat is tartanak. Idén a speciális ismeretanyag szakszerű tolmácsolására a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főnyomozóját, Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagyot kérték fel.

A 2020. június 23-án megtartott rendezvényen 30 lelkes és aktív általános iskolás ismerkedhetett meg a 112-es segélyhívó helyes használatával, a nyár veszélyeinek elkerülésével. A beszélgetés során szóba került az internet helyes és biztonságos használata, valamint közlekedésbiztonsági kérdéseket is érintettek. Ez utóbbi témához kapcsolódóan a gyermekek az úgynevezett „részeg szemüveg” segítségével oldottak meg játékos feladatokat, ezzel zárva a tanulságos délutánt.

A bűnmegelőzési tanácsok között a szakelőadó az alábbiakat hangsúlyozta:

– A nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, valamint baj esetén haladéktalanul hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot!

– Figyeljenek az internet használatának során adataik megadásának veszélyeire, tudjanak a visszaélés elkerülésének lehetőségeiről!

– A gyermekek hiszékenységét és gyengébb fizikai képességét kihasználva megvalósulhatnak jogsértések, bűncselekmények. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyermekek idegennel ne álljanak szóba, ne fogadjanak el tőlük semmit, és ne menjenek el ismeretlen helyre!

– A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket! Tanácsos megbeszélni, hogy a gyermek milyen időpontra érjen haza, és amennyiben közbejönne valami, arról mindenképpen értesítse szüleit a felesleges aggodalom elkerülése érdekében!

– A strandokon és természetes vizek partján tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat! Értéktárgyat lehetőség szerint ne, és csak annyi pénzt vigyenek magukkal, ami feltétlenül szükséges. A kulcsokat, iratokat, értékeket helyezzék el a biztonságot garantáló széfben, vagy értékmegőrzőben!

A rendezvényen 30 általános iskolás ismerkedhetett meg a nyár veszélyeinek elkerülésével
Fotó: police.hu
A gyermekek az úgynevezett „részeg szemüveg” segítségével oldottak meg játékos feladatokat
Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában