TISZAALPÁR

2020.03.10. 16:02

Halálos sérülést okozott kollégájának, börtönbe kell mennie

Jogerősen három és fél év börtönt kapott a Szegedi Ítélőtáblán a tiszaalpári K. A., aki még 2017 novemberében egy tiszaalpári festőműhelyben hanyatt lökte kollégáját, súlyos koponyasérüléseket okozva neki. A vádlott csak több óra múlva vitte haza ájult munkatársát, feleségének azt mondta, hogy túl sokat ivott, a sértett viszont három hónap múlva belehalt sérülésébe.

Hraskó István

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

A tiszaalpári sértett, J. J. 2017. november 4-én reggel 6-ra ment dolgozni egy tiszaalpári festőműhelybe. A nap során munkatársaival ittak alkoholt, aztán J. J. a munkaidőn túl is maradt dolgozni, így együtt volt a büntetőper négy vádlottjával.

Az elsőrendű vádlott K. A. két üveg borral érkezett a műhelybe, ezt a sértettel és a másodrendű vádlottal együtt fogyasztották el, de közben azért dolgoztak is. Ismeretlen okból este az 51 éves K. A. és J. J. között vita támadt, ennek tanúja volt a műhelybe belépő 45 éves munkatársuk, aki közéjük állt. Távozása után azonban az 51 éves vádlott ököllel közepes erővel állon ütötte a sértettet, aki hanyatt esett, a fejét az üzem betonozott talajába ütötte és elvesztette az eszméletét.

Kollégájuk visszafordult és a földön fekvő, eszméletlen állapotban lévő sértettre vizet locsolva megpróbálta magához téríteni, de a férfi nem reagált. A műhelybe ekkor bejött egy 43 éves dolgozó is, látta az ájult kollégát, de a bántalmazó vádlott arra kérte, hogy a történtekről nem beszéljen senkinek. A két idősebb ezután kivitte a sértettet az udvarra abban bízva, hogy a hideg levegőtől felébred. Ez nem történt meg, kollégái viszont nem foglalkoztak vele, egy asztalhoz ültették és tovább folytatták a munkát. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlott is tudta, hogy J. J. az elsőrendű K. A. ütésétől szenvedett súlyos sérülést, de tartós eszméletlen állapota ellenére sem gondoskodtak arról, hogy egészségügyi ellátásban részesüljön.

A két idősebb férfi este 10 óra körül egy kézikocsiba fektetve kivitte az ájult sértettet az üzemből és autóval hazaszállították, majd a feleségének azt mondták, hogy férje nagyon sok alkoholt ivott, azzal „kiütötte magát”, de szerintük nem kell mentőt hívni, majd kialussza magát. Nem sokkal később a feleség mégis riasztotta a mentőket, de J. J. a kórházba szállítást követően elvégzett idegsebészeti koponyaműtét, majd az azt követő több műtéti beavatkozás ellenére 2018. január 26-án életét vesztette. A sértett a bántalmazás következtében súlyos kombinált koponyasérülést szenvedett, az időben érkező orvosi segítség sem garantálta volna az életben maradását.

Az elsőrendű vádlott K. A.-t halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék tavaly májusban, és 3 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másik három vádlott segítségnyújtás elmulasztása vétsége miatt tíz és nyolc-nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A másodfokú bíróság kedden helybenhagyta a törvényszék döntését, a vádlottak büntetése így nem változott.

A fotó illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában