KECSKEMÉT

2020.01.30. 18:02

Első fokon két év fogházbüntetést kapott a halálos gázoló buszsofőr

Tavalyelőtt februárban halálra gázolt egy helyi járatú busz egy a Piaristák tere gyalogátkelőjén szabályosan közlekedő 23 éves nőt, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. Az ügy a szülők kérésére átkerült a Szolnoki Járásbíróságra, ahol január 22-én első fokon ítélet született, melyben két év fogházbüntetésre ítélték a buszsofőrt.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Mint ahogy arról annak idején beszámoltunk, 2018. február 7-én röviddel este fél hét előtt egy helyi járatú autóbusz halálra gázolt egy 23 éves nőt Kecskeméten, a Piaristák terén található gyalogos átkelőn. A rendőrség akkori tájékoztatása szerint a helyi járatos autóbusz haladása során a jelzőtáblával és útburkolati jellel ellátott kijelölt gyalogosátkelőhöz érve – eddig tisztázatlan körülmények között – elütötte az ott közlekedő 23 éves gyalogost. Akkor a helyi tűzoltók egységei speciális eszköz segítségével emelték ki a baleset áldozatát. Az ügyben a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt indított eljárást.

Az elmúlt csaknem két évben a baleset körülményeit kétszer is a részleteket jobban megvilágító helyszíni rekonstrukció keretében vizsgálták a Koháry István körút, a Jókai utca és a Piaristák tere szakaszos lezárása mellett. Először a rendőrség rendelte el ezt a vizsgálatot a balesetet követő napokban. A hatóság akkor az első helyszíni rekonstrukcióval kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a nyomozás adatai szerint nem technikai okokból, hanem emberi mulasztás következtében történt a baleset.

A második helyszín rekonstruálást már a Szolnoki Járásbíróság rendelte el tavaly november 14-ére. Az ügy vizsgálata a szülők kérésére került át Szolnokra és ott kezdeményezték az ismételt helyszíni rekonstrukciót. A helyszíni tárgyalást a bíró vezette az ügyész bevonásával és a helyszínelők közreműködésével vizsgálta a baleset részleteit, még a halálbuszt is odavitték. Az egyetlen gyermeküket elvesztett megtört szülők a helyszínen követték végig a több óráig tartó tárgyalást, akik azt nyilatkozták, hogy az ügy áthelyezésére azért volt szükség, mert küzdenek lányuk igazáért.

Az ügyben a napokban első fokon ítélet született.

A Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya tájékoztatása szerint a Szolnoki Járásbíróság 2020. január 22-én meghozott ítéletében halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 2 év fogházbüntetésre ítélte és 2 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől azt a büntetlen előéletű buszsofőrt, aki 2018. február 7-én este fél hétkor Kecskeméten, az általa vezetett menetrend szerint közlekedő helyi járatú autóbusszal elgázolt egy gyalogosátkelőhelyen szabályosan átkelő gyalogost, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, a vádlott enyhítésért, míg a vádlott védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában