Kecskemét

2018.10.17. 12:52

Ha szabadul, elmegy dolgozni – ígérte a Bartók szobor tolvaja

Először tagadott, de végül beismerte tettét Cs. József, aki az ügyészség szerint 2017 szeptemberében ellopta a kecskeméti Kodály Intézet parkjából a Bartók Bélát ábrázoló szobrot. A művet nem találták meg a rendőrök, nem tudni, mi lett a sorsa.

Hraskó István

Először tagadott, de végül beismerte tettét Cs. József

Forrás: baon.hu

Fotó: Hraskó István

– Ez az utolsó ügy és vége! Utána megyek dolgozni – jelentette ki a Kecskeméti Járásbíróság folyosóján Cs. József, az ellene és két társa (közülük az egyik az öccse) ellen zajló büntetőper szünetében. A 26 éves kecskeméti férfi „mákos”, azaz fogvatartotti ruhában, bilinccsel a kezén érkezett az állampusztai bv.-intézetből a szerdai tárgyalásra, és nagyon fogadkozott, hogy miután szabadul – reményei szerint jövő júniusban –, felhagy a balhés ügyekkel, és becsületesen fog élni.

Szervátiusz Tibor alkotása mellett, 2016 májusában
Fotó: Bús Csaba

 

2017. szeptember 7-én csonkították meg Szervátiusz Tibor Kodály Intézet előtti, Csak tiszta forrásból című bronzművét: a Bartók Bélát ábrázoló szobrot lefeszegették a talapzatáról, és elvitték (a mű másik része, Kodály Zoltán alakja így hónapokig egyedül volt látható, aztán azt is ellopták, lásd a cikk végén). A tolvajt később megtalálta a rendőrség, bár Cs. József a nyomozás során tagadta a bűncselekmény elkövetését. Arra sem derült fény, mi lett a 3 millió forint értékű Bartók-szobor további sorsa, a műtárgyat a nyomozás során nem sikerült felkutatni a rendőröknek. A sértett tulajdonos önkormányzat kérte a lopással okozott kár megtérítését.

Ezen a képen már mindkét szobor hiányzik. Fotó: Bús Csaba

Cs. József bűnlajstroma nem rövid: két fiatalkorú társával – testvérével, a 16 éves Cs. Alexszel és a 17 éves B. Józseffel – 2017 augusztusa és novembere között további hat lopást is elkövetett Kecskeméten. Többek között tűzhelyet, kerékpárokat, robogót és kutyaházat loptak el, vagy tettek erre kísérletet. Az eltulajdonított, illetve veszélyeztetett tárgyak összértéke mintegy 427 ezer forint volt. Cs. József kilenc hónapig volt előzetesben, most pedig korábbi ügyei – lopásai – miatt kiszabott 1 év 5 hónapos börtönbüntetését tölti.

A férfi egy kézzel előre megírt, nagyon szabatosan megfogalmazott kérelmet nyújtott át a tárgyaláson dr. Tompa Natália bírónőnek. Gyorsan kiderült, mi is a szándéka a büntető- és büntetőeljárási jogban meglehetősen tájékozottnak mutatkozó Cs. Józsefnek: a rendes tárgyalásról lemondva enyhébb, ahogy fogalmazott, méltányos büntetést, azaz felfüggesztett börtönt remél letöltendő helyett (tárgyalásról lemondáskor a vádhatóság és a vádlott közösen nyilatkoznak arról, hogy a vádlott milyen mértékű büntetést vesz tudomásul, de ez az „alku” a bíró kezét nem köti, dönthet úgy, hogy a hagyományos módon menjen le a büntetőper).

Először tagadott, de végül beismerte tettét Cs. József Fotó: Hraskó István / baon.hu

A bírónő által felolvasott levélből kiderült, Cs. József kapcsolata megromlott élettársával, aki megfenyegette, hogy elveszi tőle két kisgyermeküket. A tolvaj állítása szerint emiatt lelkileg összetört, és a gyerekek elvesztése miatti rettegésben többször is meggondolatlanul cselekedett. A vádlott leírta azt is, hogy börtönbe kerülése előtt mindenét pénzzé tette, hogy gondoskodjon fiáról és lányáról, és határozott szándéka, hogy a rácsok mögül kikerülve nevelni akarja őket.

Tompa Natália szerint a levél tényfeltáró és beismerő nyilatkozatnak tekinthető, és Cs. József ki is jelentette: elismeri, hogy minden úgy történt, ahogy vádiratban le van írva, tehát hogy ellopta a Bartók-szobrot is. Így a tárgyalásról lemondás körülményei teljesültek, azaz nincs szükség további bizonyításra az ügyben. Ítélethirdetés januárban lesz.

Az öccs is lopott

Cs. Józsefnek sok van a rovásán: testvérével betört egy Csáktornyai utcai házba, és onnan tűzhelyet, kályhacsövet, falitükröt loptak el. Szintén együtt emeltek el egy kutyaházat a kecskeméti Praktiker áruházból, aztán 6 ezer forintért eladták, de elkötöttek egy segédmotoros kerékpárt is a KFC étterem mögül, Cs. József pedig még négy kerékpárt is a Városháza előtti tárolóból és a Csongrádi utcából.

Kodály szobra szerencsére előkerült

A Kodály Intézet előtti, Csak tiszta forrásból alkotás 2017-ben sajnos más tolvaj figyelmét is felkeltette. Bartók szobrát szeptemberben feszítette le Cs. József, aztán karácsonykor Kecskemét híres szülöttének szobra is eltűnt a műről.

A Kodály-szobor tolvajára pár nap alatt rátaláltak a rendőrök. A környékbeli kamerák segítségével azonosították az illetőt, a 37 éves G. Ferencet. Ő először tagadott, utána viszont részletes beismerő vallomást tett. Karácsonykor éppen a Kéttemplom közben biciklizett, majd mikor meglátta a szobrot, felmászott a kompozícióra, a szobor talapzatát rugdosta és rángatta, míg a művet tartó csavar eltört. Meg is mutatta a nyomozóknak, hova rejtette el a 3 millió forint értékű szobrot: egy zsáknyi fűrészporba csomagolva bedobta a Vadaskert kerítésén.

Januárban a Kecskeméti Járásbíróság a bűncselekményt beismerő G. Ferencet 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában